Ziekte van Crohn als inspiratie voor kookboek

HEESWIJK-DINTHER – Stel, je bent 26 jaar en je wordt chronisch ziek. Hoe ga je daar mee om? Kayleigh Versantvoort overkwam dat in januari 2019. Toen kreeg ze te horen dat ze de chronische darmziekte Crohn heeft. Tot op de dag van vandaag heeft deze ziekte veel impact op haar leven, voornamelijk vanwege de vermoeidheid. Kayleigh gebruikt haar passie om deze ziekte een plek in haar leven te geven. Zij maakte haar eigen kookboek: Kayleigh Kookt.

Kayleigh haar passie voor koken is ontstaan toen ze 12 jaar was. In de weekenden kookte ze vaak samen met haar oom Wim. Ze bekeken recepten, deden boodschappen en begonnen met koken. Dit vonden zij erg gezellig en ontspannend: van het schoonmaken, snijden, marineren en bereiden van de ingrediënten tot aan het opruimen. Naast koken ligt Kayleigh haar interesse ook op de invloed van voeding op het lichaam.

Eigen kookboek

Kayleigh ziet koken als pure ontspanning, maar ook als uitlaatklep. Sinds haar darmen ziek zijn verdraagt ze niet alle etenswaren meer. Zo krijgt ze bijvoorbeeld buikpijn van gluten en koemelk. In haar ontdekkingstocht naar een passend voedingspatroon werd Kayleigh ondersteund door orthomoleculair therapeute Ellen. Zij ontmoetten elkaar via Instagram.
Sinds twee jaar deelt Kayleigh gerechten via haar Instagram (https://www.instagram.com/kayleigh.kookt/) met als missie om anderen te inspireren met voedzame gerechten zonder pakjes en zakjes. Toen besloot Kayleigh om via Albelli haar eigen kookboek te maken met gluten- en koemelkvrije recepten. In dit boek staan lunch en diner recepten, de basis van de recepten zijn groenten.

Fotoshoot

De foto op de kaft van het kookboek heeft een verhaal. Kayleigh won via de betekenisweek een fotoshoot omdat zij chronisch ziek is. Via deze shoot wilde zij haar vriend Lars bedanken dat hij haar door deze moeilijke periode heen sleept. Fotografe Karin Verhoog legde het stel, maar ook hen individueel, prachtig vast.

Kayleigh Versantvoort Foto: Peter Kriele

Foto's:


0