Historische Lindelaan terug

VUGHT – Op biologisch Landgoed Bleijendijk, net over de gemeentegrens met Vught, is afgelopen zaterdag 11 januari een nieuwe lindelaan aangeplant.

In november 2018 is op het landgoed de oude en kaprijpe populierenlaan gekapt, waar op dit moment planken van worden gezaagd voor onder andere grafkisten en andere gebruiksvoorwerpen. In plaats van deze populieren heeft het landgoed ervoor gekozen om lindes terug te planten. De lindes geven een impuls aan de biodiversiteit door de prachtige en heerlijk geurende bloesemdracht, waar de bijen enorm van genieten. Daarnaast bieden ze voor vogels veel nestmogelijkheden. Deze impuls past goed binnen het Biologische landbouwaspect op het landgoed. Uit notariële geschriften is verder bekend dat er in 1736 gesproken werd van een ‘wandeldreef van zwaare opgaande linde-boomen’. Nu is de lindelaan dus in volle glorie weer terug op Bleijendijk.
Met hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers zijn er zowel winterlindes (Tilia cordata) als krimlindes (Tilia euchlora) aangeplant op een tracé van zo’n 300 meter, gelegen tussen boerderij ’t Mieneke en boerderij Bleijendijk. De poort bij boerderij Bleijendijk zal verder geflankeerd gaan worden door twee zomerlindes (Tilia platyphyllos) als poortwachters.

De lindes zullen uitgroeien tot prachtige bomen

Foto's:


0