Klimmen met en tegen MS: Niet mauwen en drie keer die berg op

MIDDELRODE – De grond zakte wel even onder haar voeten vandaan toen Martine van Doorn uit Middelrode afgelopen zomer te horen kreeg dat ze een zeldzame en progressieve vorm van Multiple Sclerose had. Ze is er echter het type niet voor om lang bij de pakken neer te zitten en wil absoluut niet in de slachtofferrol belanden. In plaats daarvan heeft ze intussen Team I Will Survive opgericht en is ze in training om op 1 juni te gaan Klimmen tegen MS.

 

Door Wendy van Lijssel

Terugblikkend moet ze erkennen dat er al langer klachten waren vóór ze in 2019 naar haar huisarts stapte. Met een drukke eigen zaak had Martine echter geruime tijd wel wat anders aan haar hoofd dan haar ‘vermoeide benen’. Nadat ze op enig moment echter zulke pijn in haar voeten kreeg, dat ze zelfs geen schoenen meer kon dragen, kon ze er niet meer aan voorbij. Dat ze ook al een aantal keren gevallen was over onbeduidende drempeltjes was tot dat moment vooral aanleiding geweest om er hard over te lachen.
Dat verging haar nadat ze via een huisarts en neuroloog uiteindelijk doorgestuurd werd naar een ziekenhuis in Amsterdam. “Zelfs toen gingen er geen alarmbellen af. Vond het eigenlijk vooral een gedoe. Toen ik uiteindelijk te horen kreeg dat ik een zeldzame en progressieve vorm van MS heb, was dat wel schrikken”, vertelt ze, om uit te leggen: “Vergelijk het met stroomdraadjes naar de hersenen. Koperen draadjes met een plastic omhulsel. Dat plastic is bij mij op sommige plekken aangetast en op een aantal plekken kapot. Die kapotte draadjes proberen soms wel een andere weg te vinden, maar dat is niet altijd de goede. Mijn hersenen krijgen daardoor foute signalen.”

Doener

Martine is een harde werker, een doener en zeker geen type om in de slachtofferrol te kruipen. Liever zet ze haar schouders eronder, maakt wat ervan te maken is en doet ze wat ze nog kan. In deze gaat ze iets doen, wat ze momenteel eigenlijk (nog) niet kan, maar wel gaat doen: Op de fiets de Mont Ventoux bedwingen tijdens Klimmen tegen MS. Niet één of twee keer, maar als het aan haar ligt drie keer.
“Via een schoolopdracht van mijn dochter Iza hoorde ik ervan en zag ik wat filmpjes. Nadat ik deze bekeken had, besloot ik in een opwelling om dat ook te gaan doen. Ik kreeg gelijk bijval van mijn familie en vrienden en dus hebben we Team I Will Survive geformeerd. Het refereert aan een liedje wat ik altijd graag zing”, vertelt ze opgewekt.

Klimmen tegen MS wordt georganiseerd door een stichting die zich ten doel stelt om geld in te zamelen voor onderzoek en de kwaliteit van leven van MS-patiënten op korte en lange termijn te verbeteren. Deelnemers beklimmen maandag 1 juni hardlopend, wandelend of op de fiets één tot drie keer de Mont Ventoux. De hoogste berg van de Provence, onder meer bekend van legendarische gevechten in de Tour. “Er is ook een estafettevorm waarbij je een eindje loopt en dan het stokje overgeeft. Ik wil echter gaan fietsen. Er wordt gezegd dat dit heel zwaar is, maar daar heb ik lak aan. Ik ga het zeker proberen. Niet één of twee maar drie keer. Daar ga ik voor”, aldus Martine resoluut.

Sponsorgeld

Deelnemers aan Klimmen tegen MS betalen allemaal € 100,- inschrijfgeld en € 500,- sponsorgeld. Om dat bij elkaar te vergaren is Martine doende met acties maar: “Ik wil er geen mediacircus of heisa van maken en gaan leuren. Via de site www.klimmentegenms.nl en het linkje deelnemers Team I Will Survive kunnen mensen me sponsoren. Elke euro telt.
Verder is er met oudjaar een oliebollenactie gehouden en krijg ik hulp van bakker Mark van Erp van ‘de flipkes’. Hij maakt ambachtelijke worstenbroodjes die ik vervolgens verkoop. De volledige opbrengst is bedoeld om ons die top te laten bereiken voor Klimmen tegen MS”, somt Martine op. Ze vervolgt: “Er komt later nog een benefietavond met walking dinner en een modeshow. De data moeten nog gepland worden.”

Niet mauwen

Martine houdt er absoluut niet van om, zoals ze dat zelf zegt te ‘mauwen of te klagen’. Desgevraagd moet ze echter erkennen dat ze langzaam achteruit gaat en dat er helemaal niets tegen te doen is. Ze blijft desondanks optimistisch. Resoluut: “Ik ga trainen om de Mont Ventoux op te komen en we gaan er daar met zijn allen een feestweek van maken.”
Indien er mensen zijn die op wat voor manier ook Martine of haar team I will survive willen helpen dan kunnen zij mailen met dedriezeeg@home.nl of bellen 073-5031437.
 

Martine wil drie keer de Mont Ventoux bedwingen

Foto's:


0