Afscheid Lucy Koehorst: ‘Jonge kinderen zijn lekker onbevangen’

 

ROSMALEN – Lucy Koehorst (63) neemt op woensdag 16 februari afscheid van het kleuteronderwijs en gaat van haar pre-pensioen genieten. Ze zal uitgezwaaid worden door de leerlingen en (oud)collega’s na een dag vol feestelijke activiteiten op de school. Lucy is 43 jaar werkzaam geweest in het onderwijs, waarvan ze 40 jaar in Rosmalen voor de klas heeft gestaan.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Lucy Koehorst komt oorspronkelijk uit de provincie Zeeland. Voor het werk van haar man verhuisde ze naar Emmen, waar ze voor kleuterklas terechtkwam. Haar opleiding volgde ze op de KLOS, de toenmalige onderwijsopleiding voor het kleuteronderwijs. Drie jaar later kwamen ze in Den Bosch te wonen en kreeg Lucy een baan bij het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel. Als docent werkte ze daar met meervoudige gehandicapte dove kinderen. Lucy: “Na drie jaar op het doveninstituut ben ik in 1980 begonnen op de oude Kattenboschschool. Ongeveer 26 jaar geleden is die overgegaan in Kindcentrum De Hobbit. Ik heb altijd voor kleuterklassen gestaan. Na de geboorte van mijn jongste dochter ben ik drie dagen in de week gaan werken . Dat is inmiddels alweer 30 jaar geleden. “
Lucy: “Ik vind de kleuters leuk, zo jong en onbevangen ze nog zijn. Het zijn de eerste stapjes die ze in hun schoolperiode zetten en daarbij heb ik vele leerlingen mogen begeleiden. Er is veel veranderd in het onderwijs sinds ik voor de klas sta. Vroeger waren het echt nog de twee leerjaren op de kleuterschool en was het een grote overstap naar het basisonderwijs. De kleuterschool en het basisonderwijs waren verschillende scholen. De Kattenbosch liep daar toen al in voorop, die had beide scholen al onder 1 dak. Nu loopt het onderwijs door van groep 1 naar groep 8. De kleuters zijn tegenwoordig ook al veel meer met letters en cijfers bezig.”

Lucy geeft aan dat ze het heel belangrijk vindt dat een kind ook leert spelen. “De computers tegenwoordig zijn heel leuk, maar laat een kind ook spelen en speel met de kinderen mee. Je moet meegaan in de ontwikkelingen, het onderwijs is steeds kindgerichter geworden. De maatschappij ontwikkelt zich verder en jij ontwikkelt daarin mee. Vroeger hadden we een krijtbord, nu een digitaal schoolbord. Kleuters leren op school al omgaan met een tablet. Je hoopt zo bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van de kinderen.”

De vertrekkend lerares kijkt met veel plezier terug op haar lange tijd in het onderwijs, maar heeft wel zin in de vrije tijd die ze nu gaat krijgen. Samen met haar man, die al met pensioen is, wil ze gaan reizen en leuke dingen doen. Wat volgens een van haar kleuters niet helemaal gaat lukken. Die had, lekker onbevangen, opgemerkt dat je altijd wel dingen moet doen die niet leuk zijn.

Foto's:


0