Carnaval overstijgende actie in Dun Birrekoal: ‘We hebben allemaal een blaouw hart’

 

BERLICUM – Afgelopen jaar stierf Maria van Boxtel uit Berlicum aan de gevolgen van speekselklierkanker. Onder de noemer ‘Mama’s Wens’ zamelt dochter Karen Roefs-van Boxtel al enige tijd geld in voor het Radboud Oncologie Fonds, dat onderzoek naar deze ziekte financiert. Daarbij krijgt ze steun van Prins Camiel en Adjudant Alex, die met de verkoop van grote en kleine hartjes dun Birrekoal kleur geven, mensen verbinden én dit goede doel steunen. Win, win en nog eens win!

 

Door Wendy van Lijssel

In 2001 kreeg Maria van Boxtel de diagnose speekselklierkanker. Een zeldzame en ongeneeslijke vorm van deze nare ziekte. Maria onderging diverse behandelingen, was niet beter, maar wist er met vallen en opstaan mee te leven. Om mensen te verenigen werd door het Radboud UMC in 2016 een patiëntenvereniging opgericht en actie ondernomen om geld in te zamelen voor meer onderzoek.
Karen, dochter van Maria, besloot om namens haar moeder een steentje bij te dragen. Ze organiseerde in 2016 en 2018 een pub quiz voor het Radboud Oncologie Fonds. In laatstgenoemd jaar openbaarde de ziekte zich prominenter en in april 2019 was er de onheilstijding dat ze niet lang meer te leven had. “Na die boodschap regelde ze haar eigen uitvaart. Daar kwamen op haar verzoek ook collectebussen te staan waarmee € 1600,- werd ingezameld. Ik heb haar toen ook beloofd door te gaan met de pub quiz”, vertelt Karen. Daarop is Mama’s Wens ontstaan. In mei 2019 stierf Maria. Onder de noemer Mama’s Wens werd in september de 3e pub quiz gehouden. In totaal werd er
€ 8.000, – mee ingezameld. Ondertussen broeide er al iets in Berlicum.

In november werden Prins Camiel en adjudant Alex onthuld als heersers van Dun Birrekoal. De heren hadden voor hun onthulling al in het diepste geheim plannen gesmeed. “We waren continu via de app aan het overleggen. Vandaar het thema; ‘Ut loat oe nie los’. Dat deed het ons ook niet namelijk. Het is een ongeschreven regel dat in een onderscheiding de kleuren van alle carnavalsverenigingen zijn verwerkt. Wij willen het feest echter naar buiten toe vieren. Ook mensen die niet, nauwelijks of een beetje carnaval vieren erbij betrekken en met elkaar verbinden. We hebben allemaal een blaouw hart. Dat moest onze onderscheiding worden”, stellen ze vurig. “Nadat we van Mama’s Wens hoorden, volgde het plan om kleine en grote blaouwe harten als raamdecoratie te gaan verkopen voor dat doel. Maria had een blaouw hart. Ze hield van carnaval. Samen met haar man Leo was ze vele jaren aangesloten bij De Vossewakers en Leo was ooit Prins. De actie zou kleur brengen in het dorp en we steunen er gelijk een heel goed doel mee.”

Een en ander werd bedacht vóór de onthulling. Uiteraard met instemming van Karen zodat de ‘hartjes’ klaarlagen en de verkoop direct kon beginnen. Zij werd door een tussenpersoon benaderd zonder dat ze wist van wie de steun kwam. Uiteraard juichte en juicht ze het initiatief van harte toe. Wat betrokkenen allemaal niet hadden durven dromen is dat het hele gebeuren een ongelooflijk succes is. Als een sneeuwbal zijn de harten over de dorpen en zelfs tot ver daarbuiten verspreid.
Particulieren en bedrijven laten hun blaouw hart spreken. Ze hangen in winkels, huizen en auto’s. Ook opperbeer Nicole doet een duit in het zakje. Zij maakt speldjes á € 3,95 waarvan de opbrengst ook naar genoemd doel gaat. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij Blokker. Ook de veiling van de 1e carnavalskrant gaat naar Mama’s Wens.
Hoeveel harten er verkocht zijn en wat ingezameld is, daar doen Camiel en Alex nog geen uitspraken over. Wél dat zij de actie nog één keer een flinke boost willen geven en dat deze nog loopt tot carnaval. Tijdens de sleuteloverdracht op vrijdag gaan de heren de eindscore bekend maken. Kleine hartjes á € 5,00 zijn te koop bij boekhandel Mieke Wijgergangs, Agri bouwmarkt, Creativi-Tijd, Blokker, Shell Oostendorp van Boxtel. De grote (40 x 40 cm) á € 20,00 kunnen besteld worden via famvannuland@home.nl In Dun Birrekoal worden ze persoonlijk door de Prins en/of adjudant bezorgd. Ook na carnaval is het mogelijk om Karen rechtstreeks te steunen via radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/actie/karen-van-boxtel

Camiel, Alex en Karen laten hun blauwe hart spreken

 

Foto's:


0