Jonge paardencompetitie als opstap

BERLICUM- In de dressuursport komt een talentvol paard vaak niet vanuit het niets bovendrijven. Op een jonge leeftijd kan al heel goed een inschatting worden gemaakt van de potentie voor het hoogste niveau, Grand Prix. Om deze talenten naar boven te brengen en de jonge dressuurpaarden een goede ervaring mee te geven, zijn er jonge paardencompetities in het leven geroepen zoals NAF Dressuur Talent Berlicum.

Dressuur Talent Berlicum organiseert dit jaar de achtste editie en de inmiddels opgebouwde Wall of Fame kent vele bekende winnaars. De winnaar van de eerste editie, Eye Catcher, won twee bronzen medailles op het WK voor Jonge Dressuurpaarden en loopt inmiddels Zware Tour. Emerald S brak onder Ilse van Cranenbroek door op het hoogste niveau van de sport. De winnares van 2015, Guadeloupe-Beau, liep op het WK tevens naar een bronzen medaille. En ook de inmiddels goedgekeurde KWPN-hengst Imposantos is een voormalig winnaar van de competitie in Berlicum.

Bondscoach als jury

De competitie wordt gejureerd door niemand minder dan de bondscoach van het Nederlandse dressuurteam, Alex van Silfhout. Samen met Grand Prix-amazone Mara de Vries beoordeelt hij de paarden op hun potentie voor het hogere werk. Dit betekent echter niet dat deze jonge paarden al de moeilijkste kunsten uit hun mouw moeten schudden. Juist niet. Op gemoedelijke wijze laten de paarden een proef zien die past bij hun leeftijd en opleidingsniveau. Voor de kundige jury valt hier al heel veel uit af te leiden met oog op het hoogste niveau.

Om een winnaar uit de bus te laten komen wordt de kopgroep nog een keer overgereden door Gastruiter Dinja van Liere. Zij heeft niet alleen op het hoogste niveau gereden, maar won ook al een aantal medailles op het WK voor Jonge Dressuurpaarden. Zij kan op een onpartijdige manier de paarden vergelijken waarna de kampioen wordt gehuldigd.

Laagdrempelig

Op zaterdag 15 februari is het eerste de beurt aan de vijfjarige paarden. Zondag 16 februari mogen de vierjarigen laten zien wat ze in huis hebben. Deze leeftijdsklasse begint officieel aan hun eerste jaar als wedstrijdpaard en dat maakt het extra spannend. Maar ook voor de mensen die zelf niet rijden is het een leuk uitje om als bezoeker naar de paarden te komen kijken vanuit de warme kantine of vanonder een van de heaters. De toegang is gratis en de shows die tijdens de pauzes plaats vinden zijn minstens de moeite waard!

Imposantos W, talentvol en mogelijk toekomstig topper

Foto's:


0