Kijkavonden en jeugdmiddag

VINKEL – Sterrenwacht Halley doet op vrijdag en zaterdag 28 en 29 februari mee aan de 44e Landelijke Sterrenkijkdagen. Die worden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

De sterrenwacht is voor publiek geopend op vrijdagavond 28 februari en zaterdagavond 29 februari. Het programma begint op beide dagen om 20.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is geschikt voor alle leeftijden.
De maan staat aan de hemel en is op zijn mooist. Met een verrekijker kunnen we op de maan al enkele kraters zien, maar een telescoop toont er talloze. Juist op de grens van licht en donker vallen de kraters door het hoge contrast extra goed op. Ook de planeet Venus krijgt alle aandacht; net als van de maan zien we van Venus zowel de dagkant als de nachtkant. Hij vertoont dus een schijngestalte. Verder worden de telescopen gericht op onder meer de Orionnevel, het Zevengesternte en dubbelsterren. Ook maakt u kennis met verscheidene sterrenbeelden. Het moet wel onbewolkt zijn om de maan, planeet en sterren te kunnen zien.
In het auditorium en het planetarium zijn presentaties over sterren en planeten, hemelverschijnselen en ontdekkingen in de kosmos. Entree op de publieksavonden is € 6,- (kinderen tot en met 12 jaar: € 4,-).

Het programma van de jeugdmiddag op zaterdag begint om 14.00 uur en duurt twee uur. Zorg dat je op tijd bent, dan maak je alles mee! Deze middag is speciaal bedoeld voor kinderen van (ongeveer) 8-12 jaar.
In het auditorium wordt verteld over de maan, planeten en sterren. Als het een zonnige dag is, kijken we met een speciale telescoop op een veilige manier naar de dichtstbijzijnde ster: onze zon. Tot slot mag je waterraketten lanceren. Heel spectaculair!
Toegang voor niet-leden: € 2,–. Je hoeft je niet te voren voor deze middag aan te melden.

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.

De maan

Foto's:


C