Leegstand aangepakt door uitbreiding Jumbo

BERLICUM – Ook na de herinrichting van het Mercuriusplein is daar nog voldoende parkeerplek. Voorwaarde is wel dat er een blauwe zone wordt ingesteld. Het college trekt die conclusie na parkeeronderzoek dat onlangs op het plein is gedaan. Wethouder Ed Mathijssen deelde ook mee dat de Jumbo aan het plein gaat uitbreiden, waardoor de leegstand zo goed als verdwijnt.

Door Wim Poels

Op en rond het Mercuriusplein is het laatste jaar veel veranderd en dat gebeurt ook de komende tijd. Onder ondernemers leidde dat tot de nodige discussie: er was onder meer kritiek op het teruglopend aantal parkeerplekken. Voor de komst van het gebouw ‘De Uitkijk’ lag dat nog op 170. Op dit moment zijn het er 150. Het plein krijgt volgend jaar een nieuwe inrichting en dat gaat 15 parkeerplekken kosten, zodat er 135 overblijven. Volgens Mathijssen blijkt uit het onderzoek dat er zelfs op de piekdagen vrijdag en zaterdag ruimte over blijft. Er zou dan zo’n 85 procent van de plekken bezet zijn. “Voorwaarde is wel dat je de langparkeerders weghaalt”, aldus Mathijssen. Dat kan door het instellen van een blauwe zone, waarbij een parkeerschijf verplicht is. Voor langparkeerders blijven er voldoende mogelijkheden, denkt de wethouder. “Bij de sporthal, aan de Sassenheimseweg en achter de winkels zijn volop plaatsen en bij de Aldi komen er 75 parkeerplekken bij.”
Daarnaast is de leegstand op het plein sommige ondernemers een doorn in het oog. Inmiddels is volgens Mathijssen duidelijk dat de Jumbo uit gaat breiden. Dat betekent dat enkele winkels naast de supermarkt op moeten schuiven naar panden die de afgelopen tijd leeg stonden. Zij zijn daar volgens de wethouder inmiddels mee akkoord. Daarmee is de leegstand aan die kant van het plein verdwenen.
Aan de overzijde komen nieuwe winkels, onderin de nieuwbouw Aan het Plein. De meest in het oog springende is de Aldi, maar er komen ook vier kleinere zaken. Twee daarvan zijn al verhuurd – aan een kledingwinkel en een dienstverlener – voor twee panden lopen nog onderhandelingen.
Alleen met stenen maak je een plein nog niet levendig. “Je wilt het publiek vasthouden, met activiteiten bijvoorbeeld. In het verleden is gebleken dat het lastig is om pakweg rond Moederdag of Kerstmis gezamenlijk iets op te zetten”, weet wethouder Lianne van der Aa. Ze noemt de situatie vergelijkbaar met Sint-Michielsgestel. Daar is onlangs een ‘kwartiermaker’ aangesteld, Ralf Immens. “Als Berlicum voelt voor een vergelijkbaar persoon, zullen we dat als gemeente zeker ondersteunen. De ondernemers kijken nu of ze iemand in eigen kring kunnen vinden.”
Mathijssen verwacht dat de herinrichting van het plein volgend jaar na carnaval kan beginnen en zo’n vijf maanden gaat duren. Daarna wordt de blauwe zone ingevoerd.

Met het uitbreiden van Jumbo verdwijnt de leegstand

Foto's:


0