Van Amstelveen naar de Zandhazendurpse Raad van XI

ROSMALEN – Naomi van Meurs (30) kwam vier jaar geleden met haar gezin in Rosmalen wonen ín de carnavalsvakantie. Haar zoon Bas zag de Jeugdraad van XI op de wagen staan en riep meteen: dat wil ik ook. En zo geschiedde. Maar de boven de rivieren geboren Naomi werd ook aangestoken door het carnavalsvirus. Dit jaar treedt ze zelfs toe tot de Raad van XI.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Geboren in Amstelveen, en daarna lange tijd woonachtig in Houten. Plekken waar carnaval niet gevierd wordt. “Maar ja, ik houd wel van een feestje. In Houten hadden we altijd van die tentfeesten met soortgelijke muziek als met carnaval.”
Feesten zat er dus altijd wel in. Ook in haar beroep als entertainer. “Bij feesten zorgde ik er bijvoorbeeld voor dat kinderen mee gingen dansen. En sowieso, toen ik nog maar tien jaar was, gingen we naar vrienden in Eindhoven om de optocht te kijken. Ik vond dat gewoon prachtig.”

Eigenlijk maakt het niet uit waar je vandaan komt. Want hoewel haar man Michel een rasechte Rosmalenaar is, houdt hij juist niet zo van het feest der feesten. Toch leerde ze hem wel kennen tijdens carnaval. “Ik ging met zijn zus op stap. Samen zaten we in een musical van Het Land van Ooit, waarmee we door het land toerden. We gingen op stap in Oeteldonk en Michel kwam ons halen. Zo is het begonnen.”
Ze gingen samenwonen in Breda, ook al zo’n carnavalsstad. “Ik werd daar geboekt voor het kindercarnaval en zo rolde ik er vanzelf in. Het is wel heel ander carnaval dan hier. Veel meer verkleed en met veel meer mensen van boven de rivieren.”

In Rosmalen kwam het door haar zoon Bas, die na de eerste optocht in Zandhazendurp wist: ik wil prins worden. “Bij die optocht was hij zeven jaar, dus hij moest nog even wachten. Hij bleef wel volhouden. Toen Jens van der Doelen in 2017 de jeugdprins werd, kon Bas niet meer wachten. Hij is tijdens het scholencarnaval naar Sjef van Creij, de toenmalige prins, gestapt om te vragen: wat moet je doen om jeugdprins te worden.”
Het jaar erop was het zo ver. Bas deed mee aan de jeugdraadverkiezing en won. “Zo leerde ik het Zandhazendurpse carnaval in al zijn facetten kennen. Dat er dus behalve het echte carnaval nog veel meer activiteiten hier zijn, zoals de pronkzitting. Dat vind ik echt een leuke avond. En ook het Kanspluscarnaval. Ik vind het super mooi dat kinderen om leren gaan met mensen met een handicap of beperking. En als we toch bezig zijn: ook het bezoek aan de oudere mensen. Je ziet die mensen genieten. Dat wist ik dus allemaal niet, dat dat er ook bij hoorde.”

Bas zit dit jaar nog in de jeugdraad. Dochter Sanne (8) is begonnen bij de Dansmariekes. “Ook zoiets moois. Ze danst al jaren, maar bij de dansgardes moet je eerst auditie doen. Dat vond ze erg spannend, maar vorig jaar zei ze: ik ga het doen. En moet je haar nu zien: ze is van een onzeker ding veranderd in een meid die er staat. Ik zie dus wat voor goeds het de kinderen brengt.” Ook Bas is erdoor gegroeid. “Hij staat er. Speechen zonder briefje is geen enkel probleem. En de jongens uit de jeugdraad zijn ook echt vrienden geworden. Super leuk!”

En nu werd Naomi zelf gevraagd om in de Raad van XI plaats te nemen tijdens de jeugdraadverkiezing van afgelopen november. “Ik dacht eerst: huh. Maar ja, ik snap het wel. Ik val best een beetje op. Zo zag ik dat je hier in Zandhazendurp vaak een jasje aan hebt met emblemen. Dat doe ik dan ook, maar wel op mijn manier. Dus met een diva-jas en diva-hoed in het blauw-wit.”
En ze wilde graag iets terugdoen. “Ten eerste doordat de kinderen er zo veel van leren en ten tweede omdat ik zo hartelijk ben opgenomen. Het hele jeugdblok wordt zo goed begeleid en dat allemaal vrijwillig! Dus wilde ik ook wel helpen.”

Naomi loopt dit jaar mee met de Raad van XI. Echte taken heeft ze nog niet. “Ik stroom natuurlijk net voor carnaval in, dus veel taken zijn al vergeven. Het geeft me wel de gelegenheid om te kijken wat goed bij mij past.”
De kinderen zijn super trots, maar één ding vinden ze wel jammer. “Bas staat nu voor het tweede jaar op de wagen tijdens de optocht en Sanne mag dit jaar voor het eerst mee. Ik kan zelf alleen niet staan kijken, omdat ik óók op de wagen sta van de Raad van XI. Maar dan zwaaien we wel naar elkaar.”

Foto's:


n