‘De Binckhorst is een gewone wijk in Rosmalen’

ROSMALEN – Op het terrein de Binckhorst in Rosmalen verhuurt Cello sinds juni 2018 drie Tiny houses. Het project heet Samen leven in de buurt. De huurders doen vrijwilligerswerk en leveren zo een bijdrage aan het leven van de bewoners van de Binckhorst. Noem het burenhulp. Hoe pakt dit in de praktijk uit? Wilma aan den Toorn, manager innovatie, en Yvonne Muller, begeleidster, vertellen hun ervaringen. “Het is een win-win situatie.”

Door Ankie van Hezewijk

Een drukte van jewelste is het in de kantine bij Cello aan de Waterleidingstraat in Rosmalen. Trots vertelt Wilma dat een wandelclub is neergestreken voor een kop koffie tijdens hun wandeling. Precies waar ze blij van wordt, “dat zoveel mogelijk mensen plezier hebben van de mooie omgeving van de Binckhorst.”

Wilma: “We willen mensen met een beperking zo gewoon mogelijk laten meedoen. Onze mensen gaan steeds meer naar buiten, wonen en werken in de maatschappij. Maar de beweging is ook andersom. We zetten het terrein steeds meer open voor anderen. Vroeger was er een slagboom en kwam je niet zomaar het terrein op. Nu is het van alle kanten open. Je kunt een korte of lange wandeling maken over het terrein en het prachtige natuurgebied. Je kunt de kinderboerderij of de manege bezoeken en een kopje koffie drinken in het bewonerscafé. De Binckhorst is een gewone wijk in Rosmalen.”

In deze beweging past ook het plaatsen van de Tiny houses. Yvonne werkt als begeleidster bij Cello en kreeg met de komst van de huisjes nieuwe buren. “Hoe gaat dat in de praktijk, dat samen leven? Het was allemaal nieuw, we moesten het uitvinden met elkaar. We hebben ze uitgenodigd voor de koffie, om kennis te maken. Er was direct een klik tussen de bewoners en de buren. Het gaat hartstikke goed. We lopen de deur niet plat, maar weten elkaar wel te vinden. We vragen hen wel eens om even bij te springen, bijvoorbeeld om mee de kamer te versieren, of met iemand een stukje te wandelen. En zij lenen wel eens een pan bij ons. Gewoon burenhulp.”

Onlangs was er een evaluatie van het project. De eindconclusie was: ‘Dit gunnen we iedereen’. Yvonne beaamt dit. “Het lijkt zo gewoon, de buurvrouw komt op de koffie. Maar dat waren we hier op de woongroepen natuurlijk niet gewend. Het is meer huiselijk, meer gewoon. Zo waardevol.” Wilma vult haar aan: “Het is echt een win-win situatie. De bewoners van de Tiny houses geven iets aan de mensen, maar krijgen er ook veel waardering voor terug.”

“Het is voor de bewoners altijd leuk als er iets extra’s gebeurt op de groep. Gewoon wat speciale aandacht. De buren hebben een verbindende rol en komen regelmatig met leuke ideeën. Er is bijvoorbeeld een cliënt die blind is, en die herkent de stem van de buurvrouw. Als hij haar stem hoort, wordt hij helemaal blij. Die glimlach, ja daar doe je het voor!”, aldus Yvonne.

Lees in Beleef Rosmalen Magazine van maart het uitgebreide verhaal van Leny en Ingrid, twee van de bewoners van de Tiny houses.

.

Foto's:


0