Den Dungen wordt in de Zonnebloemetjes gezet

DEN DUNGEN – Met een feestdag voor gasten, vrijwilligers, helpende handen en andere betrokkenen viert De Zonnebloem Den Dungen dit jaar het 50-jarige jubileum. Naast deze viering voor genodigden betrekt de plaatselijke afdeling met een speciale zonnebloemenactie alle plaatselijke basisschoolkinderen én zorgen zij er met het zaaien van zonnebloemen op markante punten voor dat Den Dungen in de Zonnebloemetjes gezet wordt.

Door Wendy van Lijssel

In 1965 werd door een aantal zorgzame dorpsgenoten begonnen met het organiseren van twee keer per jaar een zogenaamde ziekendag. Het was de aanloop en het fundament voor het in 1970 oprichten van de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem. Deze vaart onder de vlag van de landelijke organisatie, maar organiseert zelfstandig met hulp van vrijwilligers allerlei activiteiten voor mensen met een fysieke beperking zodat zij onderdeel kunnen blijven uitmaken van de gemeenschap. Ook worden mensen thuis bezocht.

Na 50 jaar is de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem in Den Dungen nog immer kerngezond en ontzettend actief. “We hebben momenteel 57 gasten en 22 vrijwilligers die zorgen dat er maandelijks een activiteit is. Deze varieert van een gezellige middag bij Litserborg tot uitstapjes buiten de deur”, vertelt het 5-koppige bestuur dat bestaat uit Rien Meulenbroek, John van der Heijden, Janet van Hintum, Jeanne Cooijmans en Annelies van Vught.
Ook Toos van der Aa is aangeschoven. Hoe lang precies weet niemand, maar circa 40 jaar geleden raakte ze via haar zus als vrijwilliger betrokken bij de plaatselijke Zonnebloem en nog steeds zet ze zich met veel plezier in. Zij zag wel het een en ander veranderen. “Vroeger werd er slechts een paar keer per jaar iets georganiseerd. Dat was dan altijd in Den Dungen. Er waren meer christelijke invloeden, dus begonnen we met een viering, aansluitend was er iets te drinken en we eindigden bijvoorbeeld met een bingo. Destijds had niet iedereen vervoer en het was een stuk moeilijker om iets te organiseren buiten eigen dorp. Het maakte echter niet uit. Mensen waren blij als ze even thuis weg waren. Het was allemaal wat simpeler, maar net zo leuk als nu”, stelt Toos. “De doelstelling om iets te doen voor mensen met een fysieke beperking is hetzelfde gebleven, maar dankzij een actief bestuur en enthousiaste vrijwilligers zijn er in de loop van de jaren steeds meer activiteiten bijgekomen.”

Elke vrijwilliger van De Zonnebloem heeft een aantal gasten onder zijn hoede. Hij of zij zorgt ervoor dat de uitnodiging van elke activiteit bij de gast op de mat valt en gaat deze hoogstpersoonlijk weer ophalen. Dat maakt dat er altijd persoonlijk contact is met dezelfde mensen. Hoewel alles op rolletjes loopt, is er natuurlijk altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers. “We hebben een fijne groep die er samen de schouders onder zet. Verder hebben we goed contact met plaatselijke afdelingen in de regio. We vergaderen samen en tijdens de regionale ontmoetingsdag worden met een activiteit alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet”, wordt verteld.
Dat er goed contact is onderling blijkt uit het feit dat er samen met De Zonnebloem afdeling Sint-Michielsgestel een mediorengroep is. “De gasten van De Zonnebloem zijn vaak wat ouder. We zijn er echter ook voor jongere mensen met een fysieke beperking. Voor hen is er de mediorengroep en worden er andere activiteiten georganiseerd”, klinkt het.
Dat er van alles georganiseerd kan worden is naast hulp van vrijwilligers ook mede te danken aan de financiële steun van De Dungense Ondernemers. Iets waar ze uiteraard heel blij mee zijn. Hoewel bij Zonnebloem Den Dungen alles goed op de rit staat is er toch nog iets te wensen. “We zouden heel erg geholpen zijn met een (leen) bus voor rolstoelen. Als we nu buitendorps op stap gaan, is het vaak een heel gesjouw en gedoe om deze allemaal met een aanhanger(s) op de plaats van bestemming te krijgen.”

Uiteraard wordt 50 jaar Zonnebloem gevierd. Met later dit jaar een speciaal programma samengesteld voor gasten, vrijwilligers, helpende handen en andere betrokkenen. Een hapje, een drankje en muziek met de Dungense band VanHuis ontbreken daar niet bij.
Het feest wordt echter ook gevierd met de gemeenschap. “Alle plaatselijke basisschoolkinderen ontvangen – als ze tegen die tijd weer open zijn – een zakje zonnebloempitten en voor degene met de langste steel en degene met de grootste bloem is er op het einde van de bloeitijd, een leuke prijs. Verder worden er door het bestuur in samenspraak met de gemeente ook zelf op een aantal markante punten in Den Dungen zonnebloempitten gezaaid. Het gezelschap enthousiast: “We zetten Den Dungen in de Zonnebloemetjes. Daarmee laten we zien dat we iets te vieren hebben en nog steeds actief zijn.”

Foto's:


0