G-Voetbal teams RKKSV scoren goed: ‘Je moet het met handen en voeten uitleggen’

 

ROSMALEN – Initiatiefnemers Jan van den Heuvel (70) en Gerard van den Oever (73) zijn 18 jaar na de oprichting van het G-voetbal bij Voetbalvereniging RKKSV nog steeds nauw bij betrokken bij de teams voor mensen met een beperking. In november vorig jaar vierde de club het 70-jarig jubileum. Een hele mijlpaal voor de vereniging, die gevestigd is op de Kruisstraat.

 

Door Corrianne Schijvens-Van Hassel

Jan van den Heuvel: “Het G-voetbal in Rosmalen is lang geleden begonnen bij OJC. Nadat OJC het liet vallen, besloten wij dit op te pakken. Inmiddels heeft OJC het G-voetbal ook weer opgepakt. De G-teams voetballen gemengd, mannen en vrouwen in een team. Dat is gebruikelijk, ook in de KNVB-competitie. De meeste verenigingen hebben immers te weinig spelers om aparte mannen- en vrouwenteams samen te stellen. Het is leuk en uitdagend om mensen met een beperking te coachen en begeleiden, maar ook wel eens lastig. De leeftijden lopen erg uiteen en de beperkingen zijn ook nog eens heel divers. Op dit moment hebben we alleen spelende leden boven de 18 jaar.”

Gerard van den Oever: “Momenteel hebben we 2 teams met in totaal 24 spelers. Ze trainen iedere week op woensdagavond en op zaterdag spelen we de wedstrijden. Doordat niet iedere voetbalclub G-teams heeft, is de regio waarin we de competitie spelen erg groot. Misschien wel te groot, de wedstrijdlocaties liggen ver uit elkaar. Wij zitten hier op de grens van Zuid 1 en Zuid 2 en dat betekent dat wij wedstrijden spelen tot aan de Belgische grens.”

Geduld is een schone zaak, zeker als je mensen met een beperking het voetbalspel bij wilt brengen. Gerard: “Het vergt een andere manier van uitleggen Je moet iets met handen en voeten uitleggen, anders werkt het averechts en gaan ze gewoon de andere kant op. In het begin verloren ze alles, nu spelen ze te goed en zijn ze te vaak kampioen geworden. Daardoor moeten ze in een hogere klasse uit komen en nu verliezen ze weer alles. In de loop der jaren zijn de handicaps ook veranderd. We hebben nu ook spelers met ADHD en gedragsproblemen. De motoriek moet wel goed zijn.”

De G-teams spelen op een half veld met kleinere doelen en de wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Beide heren hebben een imposante lijst van verdiensten op hun naam staan als coaches van een dames G-team uit de regio. Zo zijn ze met dat team in Frankrijk wezen voetballen, in 2006 in Hongarije op de Special Olympics en zijn ze in 2007 zelfs in Sjanghai geweest. Gerard: “We maken leuke dingen mee met die meiden, zo vroeg een van de speelsters in het vliegtuig naar Sjanghai aan de stewardess of er een raampje even op een kiertje mocht, de behoefte aan nicotine was zo groot dat ze even een paar trekjes van een sigaret wilden nemen. Nadat de stewardess een verhaal over luchtdruk af ging steken tegen die speelster heb ik dat afgebroken. Daar snapte die speelster toch niets van. Dat jaar in Sjanghai brachten we wel een bronzen medaille meer naar Nederland.”

Beide heren kwamen met dit regionaal damesteam in aanraking nadat de organisatie van de Special Olympics Nederland een uitnodiging had gestuurd. Niemand in de Nederlandse voetbalwereld had een G-team dat alleen uit dames bestond. RKKSV had enkele vrouwen en in Oss voetbalden ook wat dames met een beperking. Er werden 10 dames uitgenodigd, waaronder die van deze clubs. Gerard ging als coach mee. “We kwamen onder andere in Dublin terecht. Daar lieten sterren als Bono en Schwarzenegger hun gezicht zien. De opening van die spelen was net zo groots en spectaculair als die van de echte Olympische Spelen.”

In 2015 hield RKKSV zelf op De Kruisstraat een G-voetbaltoernooi met in totaal 12 teams, in samenwerking met de organisatie van de Special Olympics. Jan: “Echt veel heb je dan niet meer over je eigen toernooi te zeggen, zij nemen de hele organisatie over. Er waren deelnemers uit onder andere uit Zwitserland, BelgiĆ«, Hongarije en Denemarken. We hadden toen ook SBS 6 over de vloer die filmopnames maakte. De wekelijkse gemengde competitie spelen we via de KNVB. De internationale toernooien zijn via Special Olympics.“

HIj vervolgt: “De spelers blijven bij ons goed hangen. Mensen met een beperking voelen zich prettiger bij een kleinere club. Om deze mensen te kunnen blijven begeleiden zijn we op zoek naar trainers. Gerard stopt aan het einde van dit seizoen als trainer van zijn G-team. We zouden graag wat verjonging zien in de begeleiding en de trainersgroep zodat het G-voetbal bij RKKSV kan blijven bestaan als wij niet meer kunnen.”
Mensen met interesse mogen Jan mailen of bellen. jenlvandenheuvel@hotmail.com of 06.51.66.60.95 www.rkksv.nl

Gerard van den Oever (l) en Jan van den Heuvel