Rosmalense Leonie de Rond verdedigde proefschrift vanuit huis

ROSMALEN – Leonie de Rond heeft haar proefschrift vanuit haar woonkamer verdedigd. Het was de eerste digitale promotie aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.

De promotiecommissie verleende haar na afloop van de digitale verdediging de titel van doctor aan de Universiteit van Amsterdam. De Rond is opgegroeid in Rosmalen en oud-leerling van basisschool de Troubadour en het Rodenborch College. Ze woont nog steeds in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Titel van haar proefschrift is ‘Gently down the stream – Detection of extracellular vesicles by flow cytometry’. In het proefschrift worden methoden beschreven om kleinere en daarmee meer celblaasjes te meten, celblaasjes te onderscheiden van andere deeltjes die in lichaamsvloeistoffen aanwezig zijn en om meetresultaten van celblaasjes tussen laboratoria onderling vergelijkbaar te maken, waardoor het meten van celblaasjes medisch toepasbaar wordt.Met een methode die celblaasjes betrouwbaar kan meten, kunnen ziektes als kanker en hart-en-vaatziekten in de toekomst mogelijk eerder en sneller worden opgespoord met een eenvoudige bloed- of urinetest. Bij de gebruikte methode, flowcytometrie, wordt een oplossing van celblaasjes in het midden van een vloeistofstroom gebracht, waarna de celblaasjes één voor één een ​​laserstraal passeren. Per celblaasje wordt de lichtverstrooiing en fluorescentie gemeten. Deze informatie geeft inzicht in de cellulaire herkomst, de grootte en het aantal celblaasjes.Tijdens de verdediging werd geconcludeerd dat door toepassing van lichtverstooiingsdetectie ook het coronavirus kan worden gedetecteerd. Verder onderzoek is nodig om te zien of het virus vervolgens ook kan worden geïdentificeerd. In de toespraak na de verlening van de graad van doctor werd de digitale promotie als een bijzondere afsluiting van een heel goed proefschrift dat bol staat van academische nieuwsgierigheid benoemd.

Foto's:


0