Schuur Gestel half jaar dicht wegens hennepteelt

SINT-MICHIELSGESTEL – Burgemeester Looijen sluit vandaag de schuur van een woning aan de Molenbergstraat 9 in Sint-Michielsgestel voor een periode van zes maanden. In de schuur werd op 19 februari een hennepkwekerij met 160 hennepplanten aangetroffen. Er is een verdachte aangehouden.

De politie vond de planten in een verborgen ruimte in de schuur. Volgens burgemeester Looijen is de Openbare Veiligheid in Sint-Michielsgestel door de hennepkwekerij in het geding geweest. “Uit de rapportage die ik van de politie heb gekregen blijkt dat de stroom illegaal is afgetapt. Er was op een dusdanige manier met de stroomvoorziening geknoeid, dat er risico was op brand en op elektrocutie. In de bestuurlijke rapportage staat bovendien dat er al twee keer was geoogst. Dat betekent dat er langere tijd sprake is geweest van een gevaarlijke situatie, midden in een woonwijk. Daarom heb ik besloten dat de betreffende locatie een half jaar op slot gaat.”

De burgemeester heeft besloten dat de woning aan de Molenbergstraat 9 niet gesloten wordt. De woning werd verhuurd aan derden, die niets met de hennepkwekerij te maken bleken te hebben. De verdachte wordt nog wel strafrechtelijk vervolgd, zoals gebruikelijk is bij overtreding van de Opiumwet.

Aanpakken, niet wegkijken

Op grond van artikel 13b van de Opiumwet mag de burgemeester een pand sluiten wanneer ergens verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of daarvoor aanwezig zijn. Burgemeester Looijen wil met de sluiting van de schuur aan de Molenbergstraat 9 voor iedereen duidelijk maken dat deze locatie niet langer voor de productie van drugs gebruikt kan worden. Ook wil hij een verdere verstoring van het woon- en leefklimaat van Sint-Michielsgestel voorkomen.

“Met deze sluiting haal ik de loop van criminelen naar de schuur eruit. Daarnaast geef ik ook een krachtig signaal naar al onze inwoners. Voor criminaliteit in onze gemeente blijft gelden: aanpakken, niet wegkijken. Hennepkwekerijen, drugslabs, of andere druggerelateerde activiteiten worden in Sint-Michielsgestel niet getolereerd. Ook in tijden van corona kunnen criminelen niet ongestoord hun gang gaan.”

Melden is belangrijk!

Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit. Maar ook de hulp van inwoners is van belang. Via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) kunnen zij anoniem een melding doen, wanneer ze ergens een henneplucht ruiken of vermoeden dat er een drugslab zit.