‘Teststraat’ voor zorgprofessionals in Kruisstraat

DEN BOSCH – GGD Hart voor Brabant heeft een teststraat ingericht in bij de voormalige gemeentewerf aan de Vliertwijksestraat in Kruisstraat. Vanaf maandag 6 april worden hier zorgprofessionals getest op het coronavirus.

In elke veiligheidsregio in Nederland worden op dit moment zulke teststraten ingericht in het kader van het gewijzigde testbeleid voor zorgpersoneel.

De teststraat is alleen open voor zorgmedewerkers met klachten in een vitale functie die niet via hun eigen werkgever getest kunnen worden.De zorgmedewerkers moeten voldoen aan de testcriteria van het RIVM. Afspraken worden gemaakt via de werkgever. Het is niet mogelijk om op eigen gelegenheid getest te worden. Lees meer over het testbeleid op www.ggdhvb.nl/coronatestzorg.

Het kabinet kondigde op 31 maart aan om de testcapaciteit voor COVID-19 (het coronavirus) te gaan vergroten en heeft de GGD-en gevraagd testfaciliteiten voor zorgmedewerkers op te zetten. Om het testen mogelijk te maken, wordt een zogenaamde teststraat ingericht. Zorgprofessionals met klachten die wijzen op corona (koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen, kortademigheid) en die patiëntencontact hebben, kunnen hier vanaf maandag 6 april getest worden. Het gaat hierbij om zorgpersoneel van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Doel van het testen is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in de zorg “zonder zorg” kunnen werken. Een ander doel is om zorgpersoneel ook met (lichte) klachten, toch te kunnen laten werken zonder dat ze verspreiding van het virus kunnen veroorzaken.

De afspraak voor de test wordt gemaakt via de werkgever. Zorgprofessionals, die getest mogen worden, komen met eigen vervoer naar de teststraat. De teststraat werkt als een drive-in. Zorgprofessionals die getest worden, leggen in hun auto een rijroute af. Het testen zelf gebeurt vanuit de eigen auto in de loods. Zicht vanaf de openbare weg hier op is afgeschermd door een hekwerk met zwart doek. Op de teststraat worden verder uiteraard de maatregelen van het RIVM strikt in acht genomen. Op het terrein zijn twee ‘Dixies’ waar het aanwezige zorgpersoneel gebruik van kan maken. Omwonenden hebben een brief ontvangen over de komst van de teststraat. Zij merken volgens de GGD niets van de Teststraat zelf, maar wel dat er meer verkeer in de directe omgeving is.

Voor vragen: GGD Hart voor Brabant via 0900-4636443 of kijk op www.ggdhvb.nl.

Foto's:


0