Weerman Nico Damen overleden

Op 13 mei 2020 is onze weerman Nico Damen op 78-jarige leeftijd overleden. Nico was al een tijdje ziek en kon door de coronaregels jammer genoeg geen bezoek ontvangen.

Vanaf de beginperiode van Lokaal 7 was Nico in diverse programma’s te horen met zijn weerpraatje. De laatste jaren op zondagmorgen in het actualiteiten programma ‘Effkus wa anders’, op vrijdagavond in ‘Driekleur’ en op zaterdagavond in het programma ‘De Peer en Geer Show’.

Nico Damen was een gul pratende Bosschenaar. Het weer was zijn hobby. Van computermodellen of moderne weerwebsites moest hij niks weten. Hij zei altijd: “Als ik het niet op de ouderwetse manier doe ga ik fouten maken.” Zo eens in de zes weken controleerde hij de satellietgegevens en voerde hij berekeningen uit. Vrijwel dagelijks keek hij vanaf een bankje op de Oostwal in Den Bosch naar de hemel om te zien welke kant het opging met de atmosfeer. Hij lette niet alleen op de wind en wolken maar ook hoe de natuur op het weer reageert. ”Als er slecht weer aankomt, zie je de zwaluwen
’s-avonds lager uitvliegen”, aldus de weerman.

“Ik voel ook veel aan mijn hand”, vertelde Nico wel eens. In 1961 verloor Nico zijn rechterhand, toen die tijdens zijn werk verstrikt raakte in een machinepers. “Mijn arm is heel gevoelig. Als het weer verandert, voel ik dat meteen.” Verder stelt hij zijn voorspellingen samen op basis van helderziendheid. “Dat moet ik als goede weerman hebben.” Foute voorspellingen gaf Nico ruiterlijk toe. “Als ik 25 voorspellingen doe, zit ik er misschien een keer neven. Dan zeg ik ‘sorry luisteraars, ik heb gefouteerd’.”
Nico heeft voor Lokaal 7 maar liefst ruim 1000 keer zijn weerpraatje gedaan. Nico was een bijzonder markante man. Zelfs Man bijt hond maakte er destijds een mooie reportage van. Nico, we zullen je bij Lokaal 7 zeker missen. Je was een goed mens en een nog betere weerman. Nico rust in vrede.

Lokaal 7 FM is te beluisteren via de ether op 107.4 FM, via de kabel op 87.5 Mhz, via de website www.lokaal7.nl zelfs via YouTube en de Lokaal 7 app. Programma’s zijn terug te beluisteren via uitzending gemist.

Foto's:


0