Asperges voor de voedselbank

SINT-MICHIELSGESTEL – We zitten volop in de aspergetijd. En al wordt de gezonde groente nog altijd volop gewaardeerd en geconsumeerd, toch hebben de aspergetelers het nu niet gemakkelijk. Dat komt omdat ze een flink deel van hun oogst afzetten in de horeca. Maar die ligt als gevolg van de coronacrisis grotendeels plat. De Gestelse aspergeteler Peter van de Ven schonk daarom afgelopen donderdag vijftig kilo asperges aan de voedselbank.

Door Wim Poels

Van de Ven is eigenaar van Vennenhof en behoort niet tot de grote telers. “We zijn maar klein en gelukkig besteedt de thuisconsument nog behoorlijk”, vertelt hij. Desondanks stond hij sympathiek tegenover een actie van het Brabants Aspergenootschap, dat onder de noemer ‘Heel Brabant eet asperges’ zoveel mogelijk Brabanders donderdag en vrijdag aan de asperges wilde krijgen. Daarom overhandigde hij donderdag een stapel kistjes met in totaal vijftig kilo asperges aan burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel. Die had er op zijn beurt weer een mooie bestemming voor bedacht: de voedselbank.
En dus namen Albert Swinkels, coördinator van de voedselbank in de gemeente Sint-Michielsgestel en voorzitter Arjen Witteveen van de voedselbank Boxtel e.o. op hun beurt de asperges in ontvangst. Sint-Michielsgestel valt immers onder de voedselbank Boxtel e.o.. De asperges gaan daarheen en worden dan onder de ongeveer 200 gezinnen (met in totaal ongeveer 550 monden) die gebruik maken van de voedselbank verdeeld. Zo’n zestig van die huishoudens wonen in de gemeente Sint-Michielsgestel. De activiteiten van de voedselbank hier worden verzorgd door de Vincentiusvereniging Sint Michielsgestel.
Swinkels en Witteveen waren uiteraard blij met het aanbod. Voor zover zij zich kunnen herinneren, heeft de voedselbank nog niet eerder verse asperges gehad. “Het is toch een luxe groente”, beseffen ze. Teler Van de Ven had dat ook al bedacht en daarom flyers met bereidingswijze en recept toegevoegd.
Nog niet zo lang geleden kwam een aantal voedselbanken in problemen omdat de aanvoer van waren stokte. Volgens Swinkels en Witteveen heeft de voedselbank in Boxtel op dit moment voldoende aanvoer. “Aan het begin van de coronacrisis kregen we veel van de horeca, die plotseling stil kwam te liggen. Aanvoer vanuit de supermarkt viel juist terug, daar werd veel opgehaald. Daarna kwamen er allerlei giften van bijvoorbeeld sportkantines, die hun deuren ook moesten sluiten. Tegenwoordig zijn er tal van acties en daar hebben we veel aan.”
De twee merken nog niet dat het aantal cliënten als gevolg van de coronacrisis groeit. “Daar is het nog te vroeg voor”, denkt Witteveen. “Ik verwacht dat er over twee tot drie maanden, als de steunmaatregelen wegvallen, wel gezinnen bij gaan komen.” En dan hebben we de extra voorraad die we nu hebben kunnen aanleggen hard nodig. Aan de andere kant zijn de gevolgen er wel: meer mensen voelen zich geroepen om zich voor een goed doel in te zetten. “We hebben er bij het uitdeelpunt in Sint Michielsgestel zo’n zeven jonge vrijwilligers bijgekregen. Daar zijn we natuurlijk heel gelukkig mee.”
De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan hebben de voedselbank in Sint-Michielsgestel niet tot al te gekke maatregelen gedwongen. “Toevallig waren we in februari net overgegaan tot twee uitdeelmiddagen, zodat de cliënten al meer verspreid kwamen. Het overhandigen doen we nu alleen niet meer binnen, maar buiten.”

Peter van de Ven (links) overhandigt de asperges

Foto's:


0