Voorzitters veiligheidsregio’s: ‘Ademruimte verdiend’

BRABANT – Na de laatste persconferentie van het kabinet gaven de voorzitters van de drie Brabants veiligheidsregio’s een gezamenlijke verklaring uit. Ze complimenteren de Brabanders met hun gedrag, maar waarschuwen ze ook: de keuzes die het kabinet maakt hangen af van uw gedrag.

Zojuist keken wij wederom naar een persconferentie van het kabinet over de aanpak van het coronavirus. Onze minister president stond stil bij de maatregelen die vanaf 1 juni gelden. Hij maakte daarnaast een compliment aan alle Nederlanders. “We hebben dit samen verdiend”, stelde hij. Daar sluiten wij ons als voorzitters van de veiligheidregio‘s in Noord-Brabant van harte bij aan. Sterker nog, u als Brabanders verdient een extra compliment. U zit immers langer dan de rest van Nederland in de intelligente lockdown.
Brabanders, u heeft deze ademruimte verdiend. Deze ruimte die zo past bij onze aard: elkaar ontmoeten, het samen zijn en het nabij onze familie en vrienden zijn. Er liggen minder mensen in het ziekenhuis, de overlijdens en nieuwe besmettingen nemen niet toe in verpleegtehuizen en de druk op de zorg is verminderd. Dit is een direct gevolg van het naleven van de maatregelen, in Brabant en in de rest van Nederland.
Maar laten we onszelf niet te snel rijk rekenen. We hebben de piek onder controle, maar elke versoepeling kent een zeker risico. Een versoepeling betekent namelijk meer drukte op straat, meer reisbewegingen. En dus: meer kans op besmetting. Het is elke keer zoeken naar de balans. Het evenwicht tussen voorzichtigheid enerzijds en andere belangen anderzijds is fragiel. De keuzes die het kabinet kan maken hangen af van uw gedrag.

Tegelijkertijd kijken wij met vertrouwen en verlangen uit naar 1 juni. Langzaam maar zeker komt onze samenleving weer op gang. We kunnen (groot)ouders mogelijk weer gaan bezoeken, de basisscholen gaan volledig open en ook het bezoeken van een terras, bioscoop of theater behoort weer tot de mogelijkheden. Alles natuurlijk ons houdende aan de afspraken over 1,5 meter en hygiëne.
We doen een dringend appèl op u om zich binnen deze nieuwe ruimte aan de afspraken te houden. Alleen dan houden we perspectief op de volgende stappen op de routekaart van het kabinet.
De minister president bedankte kinderen en jongeren in zijn speech. Wij bedanken alle Brabanders, jong en oud, voor hun geduld, voor het opvolgen van de maatregelen, voor het samen de schouders zetten onder deze enorme uitdaging. Alleen samen krijgen wij corona onder controle.
Tot slot, omdat we het niet vaak genoeg kunnen herhalen: Blijf thuis bij klachten. Vermijd drukte (en voorkom drukte). Was regelmatig uw handen, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. Werk zoveel mogelijk thuis. En bovenal: houd 1,5 meter afstand van elkaar.

Jack Mikkers (voorzitter VR BN)
John Jorritsma (voorzitter VR BZO)
Theo Weterings (voorzitter VR MWB)

Jack Mikkers

Foto's:


0