‘Een centrum waar iedereen trots op kan zijn, daar ga ik voor’

SINT-MICHIELSGESTEL – Na Sint-Michielsgestel heeft nu ook Berlicum een kwartiermaker voor het centrum: Erwin Frunt. In opdracht van met de gemeente en Ondernemersvereniging Berlicum gaat hij zich een aantal uren in de week bezighouden met de samenwerking tussen de verschillende partijen in het centrum en het aanjagen van initiatieven. Een en ander valt samen met de uitgebreide herinrichting van het Mercuriusplein.

Erwin Frunt (40 jaar) is een geboren en getogen Balkummer. Nu woont hij er samen met zijn vriendin en kinderen. En ook zijn bedrijf BigBird Creative Studio is er gevestigd, in het oude Rabobank-gebouw aan het plein. Met pakkende grafische designs en creatieve campagnes maakt de studio zijn klanten blij. Erwin: “Toen ik de functie van kwartiermaker voorbij zag komen, heb ik direct gereageerd. Ik had Ralf Immens, de kwartiermaker van Sint-Michielsgestel, al eens gesproken en dacht direct dat dit voor Berlicum ook goed zou zijn. Het dorp groeit maar de winkels hebben het niet gemakkelijk. We moeten opletten dat Berlicum niet leegloopt. Om het tij te keren, zullen we daar serieus naar moeten kijken. Niet ieder voor zich, maar met elkaar. Die eenheid is heel belangrijk, net als een goede visie. Ik woon al mijn hele leven in Berlicum, ken er veel mensen. En mijn ervaring is dat de mensen hier heel graag willen meedoen. Uit liefde voor het dorp. En als iedereen wat doet, valt het best mee.” Wethouder Lianne van der Aa (Economische Zaken) is blij met de komst van de nieuwe kwartiermaker: “Ik denk dat Erwin de juiste persoon op de juiste plek is. Ik heb er veel vertrouwen in en kijk uit naar een goede samenwerking.”

Erwin weet met zijn enthousiasme en creatieve ideeën als geen ander mensen in beweging te krijgen. Dat bleek wel toen hij het dorp optrommelde om mee te doen aan een recordpoging origami vogeltjes vouwen. Iedereen deed mee, van zijn (destijds) 4-jarige zoontje tot 90-jarigen uit het verzorgingstehuis. Opbrengst: maar liefst 12.000 origami figuren. Of zijn onlangs opgetuigde sponsor fietstocht van Berlicum naar Berlikum (Friesland). Een tour van vijf etappes om onder andere de lokale horeca te steunen in Coronatijd. En natuurlijk is hij één van de creatieve breinen achter het indrukwekkende BaMi magazine. Erwin: “Ik krijg energie van nieuwe dingen bedenken. Als het gaat om het centrum, wil ik eerst inventariseren welke gedachten en ideeën de verschillende stakeholders daarover hebben: bewoners, winkeliers, gebruikers et cetera. Om vervolgens samen een goede middenweg te formuleren. Het moet geen opgelegd verhaal worden, maar aanvoelen als iets van ons allemaal. Zodat iedereen straks trots kan zijn op het plein. Dat het een ziel krijgt, levendiger wordt, een plek met meerwaarde.”

Erwin hoopt dat hij vanuit zijn functie als kwartiermaker kan zorgen dat de neuzen dezelfde kant op komen staan. Hij geeft aan: “Dat gaat niet vanzelf, het vraagt investeringen in tijd en geld maar vooral een samen gevoel. We zullen daarin best hobbels tegenkomen maar ik denk dat ik daarin een verbindende rol kan spelen. Ik vind het belangrijk dat iedereen gehoord wordt, ook die mensen die uit zichzelf misschien niet zo hard roepen. En ik hoop ook nadrukkelijk dat onze jongeren zich gaan uitspreken; zij gaan nog het langst in ons centrum vertoeven. Ik ga in ieder geval ervaringen uitwisselen met de kwartiermaker in Sint-Michielsgestel, we kunnen veel aan elkaar hebben.”

Foto's:


0