Lea van Rossum weer geïnspireerd aan de slag

DEN DUNGEN – Ze had met onder andere door haar ontworpen hoeden exposities in binnen en buitenland en hoewel ze er een paar jaar geleden mee stopte, inspireert de coronatijd Lea van Rossum uit Den Dungen dusdanig dat zij weer aan de slag is gegaan. Een gedeelte van haar voormalige collectie is te zien in de etalage aan de Litserstraat 10. Daarmee staat de tijd eigenlijk een beetje stil want bijna een eeuw geleden woonde in hetzelfde pand coupeuse en hoedenmaakster Anna van Zandbeek van de Mosselaar.

Door Wendy van Lijssel

Lea van Rossum is al haar hele leven creatief, haalt overal inspiratie uit en zet deze vervolgens om in het creëren van onder andere hoeden, maar ook bijzondere kledingstukken en door haar bewerkte stoffen. “Ik kom oorspronkelijk uit het kappersvak. Dat is ook creatief en heeft met schoonheid te maken. Omdat ik in mijn vrije tijd veel doende was met vilt, stoffen en wol, ben ik daarop in deeltijd de kunstacademie in Antwerpen gaan volgen met als studierichting textiele kunsten. Ik wilde kijken wat ik kon, mijn technieken verbeteren, met andere materialen werken en eruit halen, wat erin zat”, verklaart ze lachend.

Gedurende haar opleiding groeide de voorliefde voor het maken van hoeden. Het was dan ook bijna een logisch gevolg dat haar eindproject en tevens tentoonstelling er een was met hoofddeksels. “Aan de hand van allerlei technieken heb ik een aantal nieuwe hoeden gemaakt, maar ook bestaande helemaal getransformeerd. Draagbare hoeden, maar ook kunstzinnige creaties. Het bijzondere was eigenlijk dat ik er mijn kappersvak in verweef door afgeschreven (les) kappershoofden te gebruiken. Alles wat ik maakte zette ik daarop”, blikt Lea terug.

Na haar studie blijft Lea werken met genoemde materialen waarbij er een voorliefde voor hoeden blijft. Er volgen exposities in binnen en buitenland. Ook verzorgt ze cursussen in onder andere het werken met vilt. Na haar laatste expositie in Antwerpen een paar jaar geleden besloot ze echter een punt te zetten achter al haar creatieve (textiele) uitingen. “Ik heb toen veel verkocht en weggegeven, mijn atelier gesloten en bijna al mijn materialen van de hand gedaan”, vertelt Lea om met een lachje toe te voegen: “Bijna.”

Wat nog restte van haar carrière verhuisde namelijk twee jaar geleden mee naar Den Dungen. De coronatijd deed aansluitend de rest. “Omdat ik in contact was geweest met een aantal corona patiënten en milde verschijnselen had, werd ik door een arts twee weken in quarantaine geplaatst.” Ze lacht: “Dan heb je plots tijd over en begon het toch weer te kriebelen.” Lea woont aan de rechterzijde van het voormalige Allure atelier aan de Litserstraat. Met toestemming heeft ze de leegstaande winkel tijdelijk ingericht met een aantal van haar hoeden én is ze toch weer enthousiast en geïnspireerd aan de slag met de materialen die ze nog had liggen. “Ik heb al een kaftan gemaakt, een jas en een hoofdband. Ook de ideeën voor het creëren van hoeden borrelen weer bij me op. Ik maak ze het liefst van iets bestaands. Dat vind ik het allerleukste”, meld ze enthousiast.

Het bijzondere in deze is dat bijna een eeuw geleden op exact dezelfde plek een hoedenwinkel was. “In 1932 woonde en werkte daar coupeuse én hoedenmaakster Anna van Zandbeek van de Mosselaar. Dat staat beschreven in het tijdschrift van heemkundevereniging Op Die Dunghen. Tot in het midden van de vorige eeuw waren hoeden voor dames belangrijk. Ze waren verplicht deze te dragen als ze naar de kerk gingen”, weet Rien van Nuland uit Den Dungen.

De expositie van Lea is tijdelijk. Toch heeft deze tijd en deze expositie bij haar wel iets in gang gezet. “Het zou leuk zijn als ik ergens in het dorp ruimte zou vinden om een winkeltje te beginnen met niet alledaagse handgemaakte zaken en bijzondere objecten”, om te constateren: ““Het is uiteindelijk goed geweest dat ik een paar jaar geleden even afstand heb gedaan om nu weer te komen tot iets anders.”

Foto's:


0