Tien Rosmalense basisscholen spelen hun musical in Perron 3

ROSMALEN – De zomervakantie begint bijna. En dat betekent dat de scholen aan het afronden zijn. Traditiegetrouw spelen kinderen van groep 8 hun eindmusical in deze periode. Maar dat loopt dit jaar in verband met de maatregelen rondom het coronavirus nét even anders. Scholen gingen dicht, repetities werden uitgesteld en het optreden kwam op losse schroeven te staan. Want was er nog tijd genoeg voor alle voorbereidingen en repetities? En kan het publiek in de aula op school wel op anderhalve meter afstand zitten?

Gemeente ‘s-Hertogenbosch kwam met een oplossing. Zij benaderde scholen met het voorstel om de musical in de theaterzaal van Perron-3 plaats te laten vinden. Een zaal met voldoende zitplaatsen met de benodigde 1,5 meter afstand. En voorzien van alle technische snufjes en die bijzondere sfeer die in een theater hangt. Financieel zou gemeente een bijdrage leveren, Perron-3 bood een gereduceerde pakketprijs voor zaalhuur en techniek. Tien scholen maken deze week gebruik van het aanbod. De ene kiest voor een galavoorstelling met publiek (foto), de ander voor beeldopnames zonder publiek. En zo staan kinderen en hun begeleiders vol verwondering in een echt theater alsnog hun musical te spelen. Het is wel even wennen: het podium is toch wel een stuk groter dan op school.

Technici van Perron-3 Roel van Creij en Guus Broeren zorgen dat het technisch tot in de puntjes verzorgd is. “Het is wel hard werken, want zoveel scholen kort achter elkaar op deze korte termijn vergt wat planning en improvisatie, maar het resultaat is geweldig. Het is mooi om mogelijk te maken dat deze kinderen alsnog hun voorstelling op de planken kunnen brengen.” zegt Roel. “Na de eerste verbazing over de enorme ruimte zie je na afloop glunderende gezichtjes en daar doen we het voor.”

Buiten de schoolmusicals is er gelukkig ook weer meer traffic in Perron-3. Na een maandenlange sluiting vanaf maart is het pand in fases open gegaan. Eerst startte de bibliotheek van Babel met een aangepaste openstelling. Daarna volgden onder andere de Regionale Muziekschool ’s-Hertogenbosch, Drumschool Rhythm Impact, Kunststudio Verbeelderij BSO, GGD Consultatiebureau en (weliswaar buiten in de achtertuin van Perron-3) The Hip Hop Basement. Nu zijn ook de yogaclubs en schildersgroepen blij weer met hun cursussen verder te gaan. “We merken dat onze huisgenoten maar ook bezoekers het fijn vinden weer binnen te kunnen lopen.” vertelt marketingmanager Vanessa Beekers. “Ze hebben het echt gemist om weer les te geven, creatief te kunnen zijn of een boek te lenen. En als ze binnen zijn, lopen ze vaak ook naar onze balie om even een praatje te maken. Op veilige afstand, natuurlijk.”

In het pand zijn diverse veiligheidsmaatregelen genomen, zoals looplijnen, anderhalve meter afstandslijnen, een desinfecteerzuil en kuchschermen bij de balie en horeca. “We hebben geprobeerd om het zo veilig maar tegelijkertijd ook zo toegankelijk mogelijk te maken.” legt Vanessa uit. “We vinden het belangrijk de dag van onze gasten mooier te maken. En dat doen we ook nu, binnen de mogelijkheden die we hebben. Het is mooi om te zien dat er weer reuring in het pand is. Normaal gesproken ontvangen we zo’n 800 bezoekers per dag. Dat halen we op dit moment natuurlijk niet, maar we zijn blij onze deuren te mogen openen en onze huisgenoten en bezoekers weer te kunnen faciliteren.”

Inmiddels is ook het Grand Café in Perron-3 weer geopend op aangepaste tijden. En sinds deze week is ook de balie van Burgerzaken van de gemeente ’s-Hertogenbosch weer geopend op afspraak. Daarnaast wordt er wekelijks film gedraaid voor volwassenen en kinderen. Het complete programma en vind je op www.perron-3.nl.

Foto's:


0