Corona trof Limburg harder dan Brabant

NEDERLAND – De coronapandemie heeft tussen week 11 en 19 relatief harder toegeslagen in Limburg dan in Brabant. Dat blijkt uit een overzicht, dat het CBS vorige week publiceerd. De statistici gaven een overzicht van verschillende ontwikkelingen die zich tijdens de hoogtijdagen van de coronacrisis voorden.

Tijdens de eerste negen weken van de corona-epidemie in Nederland was de sterfte zoals bekend hoger dan verwacht. In die weken overleden bijna 9 duizend mensen meer dan verwacht in deze periode als er geen corona-epidemie was geweest.

Vooral in Noord-Brabant en Limburg overleden in week 11 tot en met week 19 meer mensen dan zonder corona-epidemie was te verwachten. In Brabant lag die sterfte 55 procent hoger dan verwacht. En hoewel onze provincie de naam heeft het epicentrum te zijn geweest, lag de oversterfte in Limburg met 62 procent nog hoger. In Flevoland, Zeeland, Drenthe, Groningen en Friesland was nauwelijks sprake van oversterfte.

Volgens het RIVM behoren mensen vanaf 70 jaar tot de groep kwetsbare ouderen met een relatief hoog risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Deze ouderen zijn oververtegenwoordigd in landelijke gebieden. In vrijwel de hele regio maken 70-plussers 14 tot 16 procent van de bevolking uit. In Gemert-Bakel en Boekel ligt dat op ongeveer 12,8. Alleen Helmond is minder grijs, met 11,9 procent 70-plussers.
In alle provincies liep het aantal geregistreerde misdrijven in de maanden maart tot en met mei 2020 terug vergeleken met 2019. Deze afname was het sterkst in Limburg (-15,4 procent) en Groningen (-15,3 procent). Noord-Brabant was met 8,7 procent een aardige middenmoter. Waarbij het CBS wel opmerkt dat het aantal misdrijven in de maanden voor de coronacrisis juist aardig aan het oplopen was, er werden er 10,5 procent meer gemeld.

Foto's:


0