De leukste fietsroutes door Sint-Michielsgestel volgens Weekblad de Brug: Door bos en boerenland

Klagen als je dit jaar niet op vakantie kunt? Ga toch fietsen! Weekblad de Brug presenteert de komende weken enkele mooie fietsroutes door Sint-Michielsgestel en Heeswijk-Dinther. Want als iets bezoekers van buiten opvalt, is het dat de gemeente Sint-Michielsgestel zo groen is. Aan bossen geen gebrek.
Deze eerste route doet landgoederen als de Hoog Hei en Engelenstede aan. Maar het buitengebied heeft natuurlijk ook een agrarisch karakter. We rijden langs akkers en weilanden, zien de modernste en oude boerderijen. En in Heeswijk doen we de abdij aan en passeren het kasteel.

Bij een rondje kun je overal starten. Wij kiezen voor het Beukplein in Middelrode, tegenover De Driezeeg. We gaan –als we met de rug naar de Moerkoal staan, over het fietspad aan de overkant rechtsaf richting de rotonde. We nemen de eerste weg links, de Beatrixstraat, langs het speeltuintje en de visvijver. Die maakt aan het eind een bocht naar links en is dan inmiddels overgegaan in de Christinastraat. Als de bebouwing ophoudt gaan we naar rechts, waar de weg overgaat in Oud Laar en we rijden de bebouwde kom van Middelrode uit.
We zitten nu in echt Brabants agrarisch gebied. Aan het eind van de weg gaan we naar rechts, het Laar op. We nemen enkele honderden meters verderop de eerst weg links, het Nieuw Laar. We zien een enkele oudere boerderij, maar de meeste gebouwen zijn vrij nieuw. We steken het Plein over en komen op de Nieuweweg.

Bij de kruising steken we de Werststeeg over en komen op de Werstkant terecht. Die volgen we tot aan nummer 23. Daar gaan we rechts het zandpad op. Het laantje loopt aanvankelijk langs akkers en weilanden, maar bereikt een paar honderd meter verderop de bosrand. Aan het eind van de weg gaan we naar links, achter camping de Hooghei langs. Voorbij de camping zien we rechts een verfrissende verrassing. Daar, verscholen in de bossen, ligt Pannekoekenhuijs De Pimpernel, een charmant restaurant waar u kunt genieten van heerlijke, verse koffie of een ijskoud drankje. De vriendelijke eigenaar Pim Bijleveld en zijn enthousiaste team staan al voor u klaar!

Opgefrist rijden we volgens de verplichte rijrichting de parkeerplaats af. We komen op een T-splitsing en gaan naar rechts, waar de weg nog altijd Werstkant heet. Tenzij we de enige Nederlandse kamelenboerderij willen aandoen, dan moeten we een klein stukje linksaf.
We gaan links de Hooghei op en meteen weer naar rechts, waar de weg opnieuw Werstkant heet. Na een paar honderd meter steken we het water over: de Grote Wetering en gaan rechtsaf, de Weteringstraat in. Officieel zijn we u op het grondgebied van Den Bosch Hier volgen we het water, al kunnen we dat door de dijk en de hoge begroeiing niet altijd even goed zien.

Bij het tweede bruggetje, waar ook een waterloop naar rechts aftakt, moeten we even goed oppassen. We volgen knooppunt 59 over het bruggetje en links het bos in. Het bredere pad volgend komen we uit op de verharde Coppensdijk. We gaan rechtsaf het verharde fietspad op. Bij de gemeentegrens een klein stukje verderop – we zijn weer terug in Sint-Michielsgestel – rechts het bos in. We volgen een stukje de Maasdonk 700-route.
We zijn op het landgoed Engelenstede, onder meer bekend van de jaarlijkse mountainbikewedstrijden die hier gehouden worden. Daar doen we niet aan mee, we volgen de borden naar knooppunt 60, over onder meer de Lange Dreef. We passeren onder meer een manege en steken daar de Koesteeg over, waar we het fietspad langs de sloot vervolgen. Een stukje verderop steken we de Milrooijsedijk over en komen op de Heikantsehoeve terecht. We zijn nu het bos uit en rijden weer langs akkers. Bij de T-splitsing gaan we naar rechts, waar het nog steeds Heikantsehoeve heet. Waar de weg een zandpad wordt, gaan we rechtdoor, over het fietspad. Bij de T-splitsing gaan we naar links, de Heibloemsedijk op.

Aanvankelijk gaat de weg nog langs weilanden, maar al vrij snel komen we in het bos terecht. In de schaduw fietsen we enkele kilometers rechtdoor. We steken onder meer de Kaathovensedijk en verderop de Meerstraat over. Dan zien we links café Stanserhorn liggen.

Stanserhorn heeft sinds 1 juni een ruim opgezet XXL-terras erbij, zowel voor een kopje koffie met gebak, als lunch en diner. Stanserhorn heeft een sfeervolle ambiance met inachtneming van alle maatregelen van covid-19 die momenteel nodig zijn. Volg de facebook pagina voor alle activiteiten en menu’s en openingstijden.

Met een gevulde maag vervolgen we onze weg. We verlaten het bosgebied en komen weer op open terrein, met hier en daar een mooi boerderij. Na een paar kilometer komen we op een T-splitsing. Hier gaan we naar rechts, de Laageindsedijk op. Die maakt aan het eind een bocht naar links, heet een heel klein stukje Heikantsedijk. Bij de kruising baan we naar rechts, de Hommelse Hoeve, overgaand in de Hommelsedijk.
Die maakt een stuk verderop een bocht naar rechts. Enkele tientallen meters verderop nemen we voor een huis met een Franse kap de afslag naar rechts: de Dieppoel. Aan het eind daarvan gaan we zo goed als rechtdoor de Nieuwlandsestraat op. Die volgen we dwars door een nieuwbouwwijk in Dinther. Uiteindelijk belanden we op een T-splitsing, waar we rechtsaf de Heilarenstraat nemen. Die gaat over in de Abdijstraat.

Rechts van de weg zien we de karakteristieke gebouwen van de Abdij van Berne, de oudste nog bestaande abdijgemeenschap van Nederland. De brouwmeester van Berne Abdijbier brouwt vijf mooie abdijbieren. De opbrengst komt ten goede aan de Abdij van Berne. Het Proeflokaal en de Abdijwinkel zijn bijna dagelijks voor bezoekers geopend. Er zijn rondleidingen om 14:00 uur. Openingstijden en boeken van de rondleiding zie www.berneabdijbier.nl. Vier het leven…
Toch nog stevig op de benen vervolgen we onze weg over de Abdijstraat. Op de kruising een paar honderd meter verderop gaan we naar links, de Abdijstraat volgend. Links passeren we het zorgcentrum van Laverhof. Daar voorbij gaan we naar rechts, de Veldstraat in. We verlaten de bebouwde kom van Heeswijk. Daarna nemen we de eerste weg naar links, ook weer de Veldstraat.
Zo komen we uit op de Gouverneursstraat. We volgen het fietspad. En nu we toch in de buurt zijn, pikken we een van de bekendste plekjes van het dorp even mee: Kasteel Heeswijk. We gaan linksaf de Aalmoezenier Francis L Sampsonlaan op. Die buigt af naar rechts. Opnieuw gaan we naar rechts, nu voor het kasteel langs en we volgen het pad naar links langs de kasteelgracht. Voor de parkeerplaats gaan we naar rechts, terug naar de Gouverneursweg die we juist in een bocht bereiken. Almaar de weg volgend komen we via de Haffertsestraat terug in Middelrode, waar we eind- en beginpunt De Driezeeg bereiken.


Hier nemen we Streetfood met de letter ‘S’ van Spannend, want dat zijn de gerechten wel! Van de bekendste streetfood spijzen tot nog onbekende, bijna tropische lekkernijen. Ook vindt u er de beste cocktails van heel Noord-Brabant. Zin in iets eenvoudigers of een verkoelend ijsje na het fietsen? Bezoek dan de luxe cafetaria! Junior by de Driezeeg voor ieder wat wils!

Lengte 25,01 km

Je kunt de route ook online bekijken.

Foto's:


ABCDk