‘Geef oude gemeentehuis semi-openbare functie’, jongeren pleiten voor meer activiteiten

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Eigenlijk was de vraag welke ideeën er bestaan over de toekomst van het oude gemeentehuis van Sint-Michielsgestel. Maar een gesprek daarover met de kwartiermaker van het Gestelse centrum, Ralf Immens, wordt al gauw veel breder: Hoe houd je Gestel aantrekkelijk, met name voor jongeren? Ook de 21-jarige Gestelse Dieke Stokvis heeft er haar ideeën over. “Oudere mensen zoeken hier groen en rust. Voor ons is dat minder belangrijk: er moet juist wat te doen zijn.”

Door Wim Poels

Het oude gemeentehuis aan het Petrus Dondersplein zou eigenlijk al in de verkoop staan. “Maar we hebben bewust gewacht om een inschatting te doen over wat nu echt een toegevoegde waarde voor het centrum zou zijn. We hopen daar op korte termijn een beslissing over te kunnen nemen”, zei wethouder Ed Mathijssen eind vorige maand tegen de gemeenteraad.
Momenteel wordt op verschillende fronten nagedacht over de toekomst van het gebouw. Inwoners hebben bijvoorbeeld hun suggesties kunnen doen. Volgens Mathijssen kwamen zij vooral met suggesties met een semi-openbaar karakter, zoals het gebouw dat vroeger ook had. Een hotel, een bed and breakfast, dat soort ideeën.

Kwartiermaker Ralf Immens is momenteel de enige vaste gebruiker van het Gestelse gemeentehuis. “Het zou doodzonde zijn als dit stilstaand vastgoed wordt, waar alleen mensen die er wonen in en uit lopen. Wat zou het bijvoorbeeld mooi zijn als je hier een ijssalon had”, wijst hij op de begane grond naar een ruimte links van de ingang. “Aan de andere kant, rechts dus, zou ik kiezen voor een kwaliteitsrestaurant. Waarom niet gaan voor een ster? En dan ook een terrasje aan de achterkant van het gebouw.” Hij benadrukt daarbij dat hij er niks over te zeggen heeft, maar het wel leuk vindt een idee te geven wat je met het pand zou kunnen doen.
In het halletje beneden ziet hij een VVV-post voor zich. “Waar je een boottochtje naar Haanwijk boekt of een plekje bij een Bed and Breakfast reserveert”, legt hij uit. “Andere ruimtes beneden zou je in kunnen richten als vergaderruimte, de trouwzaal zou hersteld kunnen worden. En boven is het heel geschikt om pakweg thematische kamers te verhuren. Een Dommelkamer, een gijzelaarskamer, wat je maar kunt verzinnen. En als mensen wat willen eten of drinken, zouden ze dat in het restaurant of bij een andere horecagelegenheid in het centrum kunnen doen.”

Ook rechtenstudenten van Avans bogen zich over een toekomst van het oude gemeentehuis. “Voor een deel hadden zij een juridische insteek. Maar vooral hun ideeën over wat je met zo’n gebouw zou kunnen, vond ik wel bijzonder.” Volgens Immens kijken jongeren immers anders naar de toekomst van Sint-Michielsgestel. “Ouderen denken meer vanuit het behouden van wat ze hebben. Jongeren hebben niks, voor hen telt dat minder”, denkt hij.
Toch wijken de ideeën van de studenten niet zo gek veel af van wat Immens en de inwoners aan suggesties doen. Al ligt het accent misschien iets meer op activiteiten en voeding. Zo worden een museumfunctie genoemd, een filmzaal en een tapasbar.
De input van de studenten bracht Immens er wel toe op zoek te gaan naar jongeren die hun zegje willen doen over het Gestelse centrum. Twee weken geleden kwamen er zo’n vijftien, in de leeftijd van 19 tot 22 jaar, bij hem op bezoek om erover te praten. Het leverde een berg aan suggesties op. Niet zozeer over het oude gemeentehuis, maar wel over wat er in Sint-Michielsgestel moet gebeuren om het voor jonge mensen aantrekkelijker te maken.

De groep was voor het grootste deel bij elkaar gezocht door de 21-jarige Dieke Stokvis. Ze woont nog bij haar ouders in Gestel, maar studeert in Den Bosch. Als Dieke en andere jonge Gestelaren op dit moment gaan stappen, voelen ze zich op die stad aangewezen. “Want als we hier blijven, moeten we al om twaalf uur naar huis”, stelt ze.
Den Bosch mag als horecacentrum dan een behoorlijke aantrekkingskracht hebben, toch gelooft ze dat een kroeg die langer open blijft kans van slagen heeft. “Tot twee jaar terug had je hier The Shooters, waar we wel langer terechtkonden. Er was nooit twijfel over: op vrijdag gingen we daarheen, op zaterdag naar de stad. Gewoon naar huis toe kunnen als je dat wilt, zonder afhankelijk te zijn van taxi’s of iets dergelijks, dat is ook wat waard”, vindt Dieke. “Ik snap ook wel dat een kroeg van één drukke avond niet kan bestaan, maar in combinatie met andere activiteiten als eten moet het toch kunnen.”

De band met Sint-Michielsgestel is er voor veel jeugdigen echt wel. “Er is niet veel te doen, maar als er iets leuks is, zorgen de jongeren die op kamers zitten dat ze erbij zijn. Dan komen ze vlot vanuit Maastricht, Tilburg, Utrecht of Nijmegen terug naar Gestel, ook groepen 25-jarigen.” Als voorbeeld noemt ze het vorig jaar voor het eerst gehouden Groot Gestel en de kermis. “De matinee op maandag bij Absoluut, daar komt iedereen, niemand gaat dan naar school”, weet Dieke.
Elke week een groot feest houden zou te veel van het goede zijn. “Maar elke maand of eens per twee maanden iets groots doen moet kunnen”, denkt ze. Ideeën hebben zij en de andere jongeren genoeg. “We hebben de Dommel hier. Daar moet je toch een hartstikke leuk feest aan kunnen houden. En waarom niet een groot scherm op het plein zetten als het EK voetbal wordt gespeeld, zodat je samen kunt kijken”, noemt ze er een paar.
Andere gedachten die opkwamen waren een urban run door het centrum, een oktoberfest, een party met rubberen boten of een hindernisparcours met modder. En het hoeft niet altijd in het centrum. “Op het terrein bij de kiosk gebeurt heel weinig. Maak er gebruik van. Of binnen in sporthal Theereheide. Dan is er ook minder geluidsoverlast.” En als er dan wat meer modieuze merkkledingwinkels in het centrum zouden komen, een sieradenboetiekje en een babywinkel, dan zou het winkelaanbod voor jonge mensen nog aantrekkelijker worden.

Ideeën zijn er dus genoeg. “Maar wij missen de ervaring om zelf dingen te gaan organiseren”, beseft Dieke. “Er komt waarschijnlijk wel een vervolgbijeenkomst, waar we het over dat soort dingen gaan hebben. En een van ons heeft ook al contact gehad met horeca-eigenaren om te kijken of zij ons kunnen helpen, al is nog niet duidelijk wat daaruit komt.”
Gestel interessant houden voor jonge mensen is een ding, ze vasthouden is iets anders. “Nu woon ik nog bij mijn ouders, maar over een paar jaar wil ik toch iets voor mezelf. Ik zou best in Gestel willen blijven wonen, zeker als ik later kinderen zou krijgen. Maar een koophuis zit er niet in, het zal huren worden. Het probleem met Sint-Michielsgestel is dat er wat dat betreft weinig is. Je moet je inschrijven en lang wachten. Dat is echt wel een dingetje. Hoe we dat op kunnen lossen, ik heb geen idee.”

Ralf Immens organiseert regelmatig brainstormsessies over de toekomst van Gestel

Foto's:


0