Kermis in Rosmalen

REGIO – Kermis vieren is dit jaar niet vanzelfsprekend. In de gemeente Sint-Michielsgestel bijvoorbeeld is nog niet duidelijk of de kermissen doorgaan, laat staan wanneer en in welke vorm. De echte liefhebber kan in ieder geval komende week in de omgeving terecht: in op het Gildeplein in Rosmalen wordt van 8 tot en met 12 augustus kermis gevierd. Natuurlijk wel met allerlei voorzorgsmaatregelen.

Door Wim Poels

Al blijft het gevaar van het virus op de loer liggen, langzaam gaan we weer dingen doen. Nog niet overal, maar her en der wordt de kermis weer gevierd. De eerste ervaringen met kermissen in het land zijn positief, waardoor de initiatiefnemers in Rosmalen het aandurft een volwaardige kermis op te zetten. Met attracties voor jong en oud, alles wat zwiert en zwaait, spelen en het typische kermisgebak en -snoepgoed. Natuurlijk met inachtneming van alle richtlijnen. De afgelopen tijd deden de exploitanten her en der ervaring op met het nieuwe regime.
Dat maakt dat Martin Witte de kermis met vertrouwen tegemoet ziet. Hij is de exploitant van de bij de jeugd populaire Break Dance en deed afgelopen dagen zijn eerste ervaringen ‘na corona’ op in Emmen. Hij ziet uit naar het Rosmalense evenement, waar hij jaren geleden een keertje stond. “Het is een Brabantse kermis. Die zijn meestal heel gezellig. Daar komt nog bij dat de mensen na die lange pauze zin hebben om leuke dingen te doen. Ze hebben meer trek in de kermis.”
Natuurlijk neemt Witte allerlei maatregelen om aan de richtlijnen te voldoen. “Er komen stippen op de vloer met anderhalvemeterstickers, bij de kassa is er eenrichtingsverkeer zodat de mensen elkaar niet tegemoet komen en er hangen spandoeken met algemene aanwijzingen. Zo zijn er best wat regeltjes waar je aan moet voldoen. Maar ik merkte in Emmen dat het goed te doen is.”
Martin is blij met de ervaringen elders. “Ondanks kritiek dat het evenement werd gehouden, is er na de kermis in Tilburg geen piek in het aantal besmettingen gezien, de GGD is zeer tevreden. Tot nu toe, zeg ik er wel bij. Maar het wijst er toch op dat het in de open lucht wel te doen is.”

Voor Dennis Smit van het spookhuis wordt de kermis van Rosmalen zelfs de eerste sinds de corona-uitbraak. “Afgelopen weken heb ik her en der rondgekeken om te zien hoe het wel of niet moet.” En eigenlijk is het volgens hem heel eenvoudig. “We moeten de ruimte bewaren en bewaken. En ervoor zorgen dat iedereen de regels kent.” En daarbij moet het gewoon duidelijk zijn, bijvoorbeeld als er een vaste looprichting is. Op kermissen elders zag hij dat het wel eens mis ging, maar dat het dan binnen enkele minuten op te lossen was. “Met simpelweg een lintje spannen doe je al heel veel”, legt hij uit.
Volgens Smit hebben de kermisexploitanten in ieder geval gemeen dat ze tegenwoordig denken in oplossingen, niet in beren op de weg. “Alle gezichten staan dezelfde kant op. Om je een idee te geven: normaal zijn er 1400 kermissen in een jaar, nu ziet het ernaar uit dat er 200 doorgaan. Dus het is voor ons van levensbelang dat het goed gaat. Maar we zijn geen politie-agenten. Als mensen zich niet aan de voorschriften houden, zullen we ze er best op aanspreken. Maar meer kunnen we niet doen. Kermis moet ook een gezellig feestje zijn.”

Foto's:


0