Toch nog kermis!

ROSMALEN – Natuurlijk, het wordt anders dan anders. Er is straks een vaste looprichting uitgezet, om de haverklap zul je handgel zien hangen en de kermis is wat ruimer uitgezet dan anders. Want die anderhalve meter afstand, die geldt altijd en overal, behalve voor de jongste jeugd. Maar het belangrijkste is: Rosmalen kan gewoon veilig kermis vieren. Van zaterdag 8 tot en met woensdag 12 augustus staat het Gildeplein vol met attracties.

Door Wim Poels

De kermis, het leek altijd zo vanzelfsprekend. Maar vandaag de dag beleven we dat anders. Het seizoen was nog maar net begonnen voor de exploitanten, sommigen waren nog niet eens van start gegaan, en alle evenementen werden stilgelegd. Wat zo gewoon was, bleek het ineens niet meer te zijn.
Al blijft het gevaar van het virus op de loer liggen, langzaam gaan we weer dingen doen. Nog niet overal, maar her en der wordt de kermis weer gevierd. De ervaringen zijn positief, waardoor ook Rosmalen het aandurft een volwaardige kermis op te zetten. Met attracties voor jong en oud, alles wat zwiert en zwaait, spelen en het typische kermisgebak en -snoepgoed. Natuurlijk met inachtneming van alle richtlijnen. De afgelopen tijd deden de exploitanten her en der ervaring op met het nieuwe regime.
Dat maakt dat Martin Witte de kermis met vertrouwen tegemoet ziet. Hij is de exploitant van de bij de jeugd populaire Break Dance en deed afgelopen dagen zijn eerste ervaringen ‘na corona’ op in Emmen.

Door alle perikelen is de kermisagenda volledig omgegooid. Kermissen zijn in tijd verplaatst, exploitanten komen op heel andere plekken terecht dan ze aan het begin van dit jaar dachten. En zo kan het gebeuren dat Martin na jaren terugkeert in Rosmalen. Hij ziet ernaar uit. “Het is een Brabantse kermis. Die zijn meestal heel gezellig. Daar komt nog bij dat de mensen na die lange pauze zin hebben om leuke dingen te doen. Ze hebben meer trek in de kermis.”
Natuurlijk neemt Witte allerlei maatregelen om aan de richtlijnen te voldoen. “Er komen stippen op de vloer met anderhalvemeterstickers, bij de kassa is er eenrichtingsverkeer zodat de mensen elkaar niet tegemoet komen en er hangen spandoeken met algemene aanwijzingen. Er staan handgel en een reinigingspaal bij de kassa. Zo zijn er best wat regeltjes waar je aan moet voldoen. Maar ik merkte in Emmen dat het goed te doen is. De mensen zijn inmiddels aan dergelijke maatregelen gewend. Daarbij heb ik het voordeel dat ik veel jeugd trek. Die kinderen mogen wel bij elkaar zijn. Iemand van 15 zal zich misschien wat minder van de regels aantrekken, maar ik zie toch heel veel volwassenen naar de paal lopen.”
Martin is blij met de ervaringen elders. “Ondanks kritiek toen dat het evenement werd gehouden, is er na de kermis in Tilburg geen piek in het aantal besmettingen gezien, de GGD is zeer tevreden. Tot nu toe, zeg ik er wel bij. Maar het wijst er toch op dat het in de open lucht wel te doen is.”

Voor Dennis Smit van het spookhuis wordt de kermis van Rosmalen zelfs de eerste sinds de corona-uitbraak. “Afgelopen weken heb ik her en der rondgekeken om te zien hoe het wel of niet moet.” En eigenlijk is het volgens hem heel eenvoudig. “We moeten de ruimte bewaren en bewaken. En ervoor zorgen dat iedereen de regels kent.” En daarbij moet het gewoon duidelijk zijn, bijvoorbeeld als er een vaste looprichting is. Op kermissen elders zag hij dat het wel eens mis ging, maar dat het dan binnen enkele minuten op te lossen was. “Met simpelweg een lintje spannen doe je al heel veel”, legt hij uit.
Volgens Smit hebben de kermisexploitanten in ieder geval gemeen dat ze tegenwoordig denken in oplossingen, niet in beren op de weg. “Alle gezichten staan dezelfde kant op. Je moet je wel bedenken dat we lang hebben stilgelegen en we nu alweer het einde van het seizoen naderen. Om je een idee te geven: normaal zijn er 1400 kermissen in een jaar, nu ziet het ernaar uit dat er 200 doorgaan. Wat er wel is haalt het nieuws, maar veel meer wordt nog afgelast. Dus het is voor ons van levensbelang dat het goed gaat, dat de sector niet opnieuw wordt stilgezet. Maar uiteindelijk zijn we geen politie-agenten. Als mensen zich niet aan de voorschriften houden, zullen we ze er best op aanspreken. Maar meer kunnen we niet doen. Kermis moet ook een gezellig feestje zijn.”
De Rosbode doet gezellig mee. Op de volgende pagina’s vind je kortingsbonnen van de verschillende attracties. Knip ze uit en ga kermis vieren!

Foto's:


0