Vijf kinderen dominee-gijzelaar

SINT-MICHIELSGESTEL – Zo’n 7 jaar geleden werd in Sint-Michielsgestel de nieuwbouwwijk Parkhagen, gelegen in de hoek Seminarielaan/Schijndelseweg, gerealiseerd. In samenspraak met heemkundevereniging ‘De Heerlijkheid Herlaar’ koos de gemeente namen voor de straten in die nieuwe wijk, die een directe link hebben met het voormalige kleinseminarie ‘Beekvliet’, dat hier vlakbij lag.

‘Beekvliet’, niet alleen het vooropleidingsinstituut voor toekomstige priesters, maar tussen 4 mei 1942 en 5 september 1944 ook een interneringskamp, waar de Duitsers veel vooraanstaande Nederlandse mannen hadden opgesloten. In geval van sabotagedaden door het verzet zouden uit deze grote groep gijzelaars mensen worden gekozen, die voor die daden zouden moeten boeten met hun leven.
En helaas gebeurde dat tweemaal, op 15 augustus 1942, toen Robert Baelde, Willem Ruys, Christiaan Bennekers, Otto Graaf van Limburg Stirum en Alexander Baron Schimmelpenninck van der Oye werden gefusilleerd in Goirle, en op 16 oktober van datzelfde jaar, toen bij Woudenberg Johannes van der Kerkhoff, Jan Haantjes en Hein Vrind werden vermoord.
De straatnamen in de wijk Parkhagen herinneren aan gijzelaars, die op ‘Beekvliet’ zaten opgesloten: de Vestdijkstraat, de Andriessenstraat, de Philipslaan, het Heeren Zeventienplein (genoemd naar de gegijzelde politici, die nadachten over de naoorlogse Nederlandse politiek) en het Dominee Hagenpark.
Afgelopen zaterdag, 8 augustus, was er een groep van 11 personen als gasten bij de expositie ‘Gegijzeld, maar niet Verslagen’, die momenteel te bezichtigen is in de Beekvlietboerderij in Sint-Michielsgestel. Het bijzondere aan deze groep was, dat er vijf kinderen van de indertijd gegijzelde dominee Hagen bij waren, die met hun partners de expositie in Sint-Michielsgestel bezochten.
Sinds 2017 bestaan er warme contacten tussen de heemkundevereniging en de familie Hagen en dit goede contact heeft er mede voor gezorgd, dat de organisatoren van de expositie kunnen beschikken over een aantal bijzondere, uit het gijzelaarskamp afkomstige voorwerpen, die daar door dominee Hagen werden gebruikt.
De expositie, die, in het kader van 75 jaar bevrijding, door heemkundevereniging ‘De Heerlijkheid Herlaar’, de Stichting Gijzelaars Beekvliet – Haaren, de Gedenkplaats Haaren en de gemeente Sint-Michielsgestel wordt georganiseerd, zal nog tot 16 oktober a.s. te bezichtigen zijn in de Beekvlietboerderij, Seminarielaan 3 in Sint-Michielsgestel. De toegang is gratis, maar reserveren is i.v.m. de huidige maatregelen wel vereist. Dit kan via www.gijzelaarskampbeekvliet.nl.

De familie Hagen

Foto's:


0