Bijzondere Prinsjesdag bij BRES

BERLICUM – Alles was tiptop geregeld en Prinsjesdag 2020 zou voor seniorenvereniging BRES uit Berlicum absoluut onvergetelijk worden. Hoewel het Haagse uitstapje vanwege corona niet doorgaat, laten ze zich echter niet kisten. Met een aangepast maar zeker feestelijk in oranje sferen en met hoedjes omlijst programma, zijn leden dinsdag 15 september vanaf 11.30 uitgenodigd bij Den Durpsherd. Daarbij is vanuit een bijzondere hoek interesse getoond om misschien ook aanwezig te zijn. Aanmelden is noodzakelijk.

Door Wendy van Lijssel

Jaarlijks staat tijdens Prinsjesdag op de derde dinsdag van september Den Haag op zijn kop. De stad trekt mensen uit het hele land om het spektakel mee te maken en de stad kleurt oranje en rood, wit, blauw. Tijdens Prinsjesdag rijdt Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in de Glazen Koets naar de Ridderzaal voor het uitspreken van de Troonrede. Hierin staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Prinsjesdag staat te boek als de opening van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Aansluitend aan de Troonrede gaat de minister van Financiën met het welbekende koffertje naar de Tweede Kamer, waar de miljoenennota en rijksbegroting aangeboden wordt aan de verantwoordelijke minister.
De rit met de koets door Den Haag, waarbij de straten gevuld zijn met allerlei enthousiaste mensen die al dan niet met vlaggetjes zwaaien naar het Koningspaar en net als veel van de aanwezigen bij de Troonrede, getooid zijn met een bijzonder hoedje. De overdracht van het koffertje. Het zijn slechts een paar dingen die ervoor zorgen dat Prinsjesdag een happening is.

 

Eentje waar naar uit gekeken werd door de leden seniorenvereniging BRES. Daar was alles namelijk in kannen en kruiken om voor het eerst in Den Haag aanwezig te zijn. “De bus was geregeld. Een ontvangst met ‘oranje’ gebak, een mooie plaats op de tribune, een in Hollandse sferen gehulde lunch, goede tribuneplek met zicht op de glazen koets, nog even Den Haag in en een afsluitend etentje”, vatten Paula Oliemeulen, Margie Dieterman en Maria Brouwers het samen. Tot hun spijt moest vanwege het coronavirus ook door dit uitstapje een streep gezet worden. BRES laat zich echter niet kisten. Genoemde dames hebben de koppen bij elkaar gestoken en met behoud van veel van het oorspronkelijke programma wordt in aangepaste vorm tóch Prinsjesdag 2020 met elkaar gevierd.
Daar hoeft niemand het dorp voor uit. Leden zijn van harte welkom op dinsdag 15 september vanaf 11.30 uur bij Den Durpsherd in Berlicum.

Genoemde dames en helpende handjes zorgen ook daar voor een feestelijk in oranje tinten gehuld programma. “We ontvangen iedereen persoonlijk en leiden hen naar een zitje voor 2 á 3 personen en koffie/thee met oranjegebak. Aansluitend gaan we met iedereen op grootbeeld naar de Troonrede kijken, waarbij we proosten met oranjebitter”, vertellen ze enthousiast. Ter verhoging van de feestvreugde is er het verzoek aan iedereen om in stijl gekleed te komen en indien mogelijk een hoedje te dragen. De mooiste dan wel meest bijzondere wordt beloond met iets leuks. Het is nog niet alles. De dames doen er een beetje geheimzinnig over en kunnen, omdat er op moment van schrijven nog geen zekerheid over is, nog niet het achterste van hun tong laten zien maar: “Er is voor deze bijeenkomst interesse getoond vanuit een bijzondere hoek. Ook zij zijn misschien aanwezig”, hullen zij zich in mysteries. Ze voegen toe: “Ook daarom zou een volle zaal leuk zijn.”

Met of zonder. Het wordt sowieso een gezellige bijeenkomst en het is gelijk ook de aftrap van het seizoen bij BRES. “Alles heeft stilgelegen. Vanwege de beperkte ruimte worden er nog geen activiteiten georganiseerd bij ons clubhome D’n Inloop. We zijn echter wel doende om alternatieven te bedenken die we coronaproof voor onze leden kunnen organiseren”, aldus de dames. Het programma met Prinsjesdag bij Den Durpsherd duurt tot circa 15.00 uur. Het is aan de aanwezigen zelf om daar wellicht nog een leuk vervolg aan te geven met een afsluitend drankje of etentje.
In verband met de beschikbare plaatsen is het nodig een plekje te reserveren. Dat kan via 073-5032036 of kbojanine@kpnmail.nl De kosten bedragen € 10,- inclusief koffie/thee, oranjegebak- en bitter. Dit dient overgemaakt te worden via NL54 RABO 0113 5384 56. De dames hopen in 2021 met BRES tijdens Prinsjesdag de reis naar Den Haag te kunnen maken, maar voor dit jaar geldt ook; ‘Leve de Koning. Hoera, hoera, hoera!

Paula, Maria en Margje

Foto's:


0