Brabantse Humor Festival in Perron-3, Rosmalen

 

ROSMALEN – Vanwege de gewijzigde coronaprotocollen was er twijfel. Toch is besloten het geplande ‘presentatiefeest’ te laten doorgaan, natuurlijk wel conform de gangbare voorschriften.

Op zondag 13 september wordt het, door Cor Swanenberg uit Berlicum georganiseerde, Brabants Humor Festival tweemaal uitgevoerd in de zaal van Perron-3 in Rosmalen.
De uitvoeringen zijn van 12.30 tot 14.30 uur en, de tweede, van 15.00 tot 17.00 uur.

De eerste uitvoering is uitverkocht. Het is jammer dat niet meer mensen plezier kunnen beleven aan deze bijzondere voorstelling met: Nozum, Riny Boeijen, Jacques van Gerven, Paul Spapens, Hein Augustijn, Frans van der Meer en Ferry van de Zaande, Smidje Verholen en Cor Swanenberg.
De rode draad wordt gevormd door Brabantse humor in voordracht en muziek. Spreekstalmeester Ton Biemans kondigt de artiesten aan die de regio’s van de provincie vertegenwoordigen.
Op deze zondag is ook de première van de nieuwe natuurfilm van Mark Kapteijns. Met zijn camera betrapte hij de bewoners van de Brabantse natuur op kostelijke tafereeltjes. Cor Swanenberg heeft de beelden voorzien van humoristisch commentaar. De film met als titel From Brabant with love… wordt getoond ter afsluiting van de voorstelling.

Tijdens dit evenement zal tevens het nieuwe boek Brabantse humor van Cor Swanenberg worden gepresenteerd. Helaas kan er maar een beperkt aantal personen uitgenodigd worden en bij coronagerelateerde klachten mag men zeker niet komen.
Het boek Brabantse humor in verhalen, gedichten en liedjes in de streektaal werpt een brede blik op de Brabantse humor en de beschrijvingen maken al snel duidelijk dat er heel veel te lachen overblijft. Cor Swanenberg start zijn speurtocht aan de hand van een citaat van de vorig jaar overleden honderdjarige schrijver Jan Naaijkens.
De auteur tekent de dichters, schrijvers, vertellers, zangers en muziekgroepen met een korte levensloop gevolgd door een of meerdere citaten. In die voorbeelden moest hij zich uiteraard beperken, maar het resultaat van die werkwijze is een prettig leesbare, handzame mengeling van biografisch woordenboek en bloemlezing. Swanenberg wil vooral een hommage brengen aan de grote groep van ondergewaardeerde amateurs die mooie dingen maakten en nog maken in hun dialect. De popularisering van het Brabants beschrijft Swanenberg tussen de humoristen door. De Brabantse avonden en de Brabantse prijzen waren daarbij erg belangrijk.

Het boek is fraai uitgegeven; gebonden, 288 pagina’s en kleurig geïllustreerd door Nelleke de Laat.
Met de publicatie van het boek over Brabantse humor is voor de auteur een droom verwezenlijkt. Het plan broedde al jaren in zijn hoofd, omdat hij de dialectartiesten graag ‘in the picture’ wilde plaatsen, maar vooral ook om te tonen hoeveel geestigheid er door de Brabantse dialectartiesten verwerkt is. Voor hem is een prachtproject gerealiseerd en daarvoor is hij de Stichting Brabantse Hoeders, Stichting Brabants en het Prins Bernard Cultuurfonds zeer erkentelijk.
Het boek is ook te koop voor € 14,95 in de boekhandel (ISBN: 978-90-70545-59-8). In de regio bij the Read Shop in Sint Michielsgestel, Kantoorboekhandel Mieke Wijgergangs in Berlicum, De Omslag in Rosmalen en Paper Point in Heeswijk-Dinther.

De voorstellingen zijn dus uitverkocht, maar door afzeggingen komen er op het laatste moment telkens nog enkele kaarten beschikbaar voor de tweede voorstelling. Toegang gratis. Wilt u erbij zijn, stuur dan een mail naar corswanenberg@ziggo.nl. (Aanmelden kan alleen op deze manier.) U krijgt antwoord op donderdag 10 september.

Foto's:


0