Burgemeester waarschuwt voor opleving virus

SINT-MICHIELSGESTEL – Even leek het dat Sint-Michielsgestel een nieuwe brandhaard van het coronavirus was geworden. Gelukkig bleek al snel dat er een fout was gemaakt en dat het meeviel. “Gestel is geen brandhaard, maar we zien wel dat het aantal besmettingen oploopt”, zegt burgemeester Han Looijen. “Ik wil onze inwoners daarom nog een keer oproepen zich aan de voorschriften te houden.”

Want ja, Looijen ziet om zich heen en op social media dat mensen de gezelligheid weer opzoeken. “Dat past bij Brabant, we zitten graag bij elkaar. Maar langzaamaan beginnen we dat aan de cijfers terug te zien. Gemeentebreed neemt het aantal besmettingen redelijk snel toe.” Dat baart hem zorgen. “Mijn waarschuwing is geen alarm. Er is een wekkerapp, als je die op acht uur zet begint hij om kwart voor acht al zachtjes te zoemen. Het is nu kwart voor acht. Ik snap dat het lastig is, we houden van gezelligheid. Maar blijf rekening met de regels houden. Is het niet voor jezelf, doe het dan in elk geval voor een ander.”
Looijen is bijvoorbeeld heel benieuwd hoe de mensen zich zullen gedragen tijdens feestelijkheden rondom de kinderkermis in Sint-Michielsgestel, die dit weekeinde gehouden wordt.

Hoe bijvoorbeeld carnaval komend jaar in de gemeente gevierd wordt, is nog niet duidelijk. Looijen heeft intensief contact met de carnavalsverenigingen en die praten ook veel onderling. “Carnaval blijft, het is een traditie. Maar die moeten we nu anders invullen. Carnavalsverenigingen zijn daarvan doordrongen en polsen nu hun achterbannen.
Hoe het feest er in de praktijk uit gaat zien is nog niet duidelijk. “Hoe houd je bijvoorbeeld een optocht? Op de normale manier, waarbij je langs de mensen trekt? Of zet je de wagens op een plein en laat je de bezoekers er via een vaste looproute langs lopen? Wagenbouwers werken ook weer vaak in afgesloten hallen, meestal met velen dicht op elkaar. Hoe ga je daarmee om?” Carnavalsverenigingen wisselen op dit moment over dat soort zaken hun ideeën uit.

Han Looijen

Foto's:


0