Gemeenteraad herdenkt Jack de Vlieger

SINT-MICHIELSGESTEL – In een extra vergadering heeft de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel vorige week donderdag PvdA-raadslid Jack de Vlieger herdacht. De Vlieger kwam op 22 augustus door een misdrijf om het leven.

Door Wim Poels

“Ik heb Jack maar kort gekend”, gaf burgemeester Han Looijen in zijn toespraak aan. De raadsvergadering van 29 augustus 2019, waarin De Vlieger werd beëdigd, was de eerste die de toen nieuwe burgemeester voorzat. “Een nieuw raadslid installeren is een feestje, Het is geen kleinigheid dat een inwoner veel tijd wil steken in de lokale democratie.” De Vlieger had overigens in 2015 al eens drie maanden in de raad gezeten als vervanger van zijn voorganger Jan Pieter Vermeulen, die ook in de raadzaal aanwezig was.
“Jack kwam op voor de kwetsbare mensen”, wist Looijen. “Niet voor niets kwam hij namens deze raad in het bestuur van de WSD. Daar was hij de juiste man op de juiste plek.” Om duidelijk te maken wat voor De Vries belangrijk was, noemde Looijen een aantal moties die De Vries soms alleen, soms met anderen, had ingediend. Over huurwoningen en goedkoop bouwen, maar ook over bomen. De Vlieger was ook de man die een unaniem gesteunde motie indiende om een bemiddelaar voor het bouwplan De Raadskamer in het centrum aan te stellen.
Ook raadsnestor Frans den Otter herdacht De Vlieger met een toespraak in de richting van de leeg gebleven plek van het raadslid. Voor de gelegenheid was hier een bloemstuk met een foto neergezet. Hij typeerde De Vlieger als een vakbondsman in hart en nieren, die zich snel wist op te werken tot een gewaardeerd PvdA’er. “Hij was gedreven, nam geen blad voor de mond en bracht een duidelijke mening naar voren”, aldus de raadsnestor. Maar hij kon ook luisteren. “Jack ging graag in debat, en niet alleen om oppositie te zijn. Als er een goede uitleg kwam, nam je daar genoegen mee. Jack, we zullen nog vaak aan je terugdenken.”
Wat er precies die fatale 22e is gebeurd, is niet duidelijk, al zit de zoon in voorarrest op verdenking van moord of doodslag op zijn vader. Burgemeester Looijen deed – niet voor het eerst – een oproep daar niet over te speculeren. “Het OM houdt er zich mee bezig, de rechter zal een oordeel vellen. Nogmaals doe ik een oproep dat oordeel dan ook aan de rechter over te laten. Gestel heeft een traditie om te zorgen. Laten we symbolisch op afstand de armen om de nabestaanden heen slaan.”

De plek van Jack de Vlieger tijdens de vergadering

Foto's:


0