Kinderkermis Berlicum: ‘Leuk dat er weer wat gebeurt op het Mercuriusplein’ (met foto’s)

BERLICUM – Oké, met zeven attracties is de kinderkermis niet groot te noemen. Maar er gebeurt weer wat op het Mercuriusplein, en dat is de bezoekers ook wat waard. Van vrijdag tot en met zondag kon de jeugd tot twaalf jaar zich uitleven op de kermis in Berlicum. Komend weekeinde verhuizen de attracties voor het kleine grut naar het Meanderplein in Sint-Michielsgestel.

Door Wim Poels

Een dikke maand geleden besloot burgemeester Han Looijen dat er in de gemeente Sint-Michielsgestel onder voorwaarden kinderkermissen waren toegestaan. Zo mogen ze alleen van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot maximaal 21.00 uur worden gehouden, uitsluitend voor kinderen tot en met 12 jaar, eventueel onder begeleiding van een volwassene. Dat besluit werd genomen naar aanleiding van vragen van ondernemers.
Kermisexploitanten van onder meer de Octopus Ruud en Anne Dumoulin hoorden niet bij de vragenstellers. “Toen we hoorden dat het mocht, besloten we de handschoen op te pakken”, vertelt Anne. Met een nicht en haar man samen beheren ze genoeg attracties voor een kleine kinderkermis. Samen maakten ze plannen voor een coronaproof versie. “Normaal wordt de kermis door anderen georganiseerd en schrijven we in. Dit was weer eens een andere uitdaging”, aldus Ruud.
Een kermis in 2020 is anders dan een kermis in alle andere jaren. Met pijlen is een looproute uitgezet. Bezoekers worden onder meer met lint op de grond herinnerd aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand. Her en der is desinfectiemiddel te vinden en op enkele plekken hangen de algemene coronaregels. Voor een deel is het afgekeken van die ene kermis waar het stel na de coronacrisis draaide. “We hebben bankjes waar normaal gesproken ouderen op gaan zitten. Na corona merkten we op dat ze achter de bankjes gingen staan. We hebben ze dus op anderhalve meter van de attracties gezet”, legt Anne uit.

Pas begin vorige week was de vergunning rond. Zo kort van tevoren, dat er geen tijd was voor promotie en ook de ondernemers aan het plein werden verrast door de kermis.
Eigenaar René Vink van boekhandel Mieke Wijgergangs heeft vrijdagmiddag nog niet eens in de gaten dat de kermis al open is. Wat ook al aangeeft dat er opvallend weinig geluid wordt geproduceerd. Ja, ook voor René kwam het evenement onverwacht. Maar een probleem heeft hij er niet mee. ‘Het is een volksfeestje en het plein is van iedereen. Dan is het niet erg dat je een paar dagen per jaar moet inschikken.” Deze kermis is zelfs zo klein, dat dat niet eens hoeft. “Normaal ga ik met de kermis een paar dagen dicht en neem vakantie. Nu kunnen we gewoon open blijven.”
Op de kermis zijn maximaal 200 bezoekers toegestaan. Die zijn er vrijdag rond 16.00 uur bij lange na niet. Marieke Renders en haar dochters Anne en Ieke zijn er wel. “Ik ben niet zo van de kermis, ook normaal niet. Maar voor de kinderen is het erg leuk dat er weer iets gebeurt op het Mercuriusplein”, zegt Marieke. Al moeten ze wel even wennen aan waar alles staat en wat ze kunnen doen.
Berlicum is voor Anne en Ruud nieuw terrein, hun nichtje en haar man staan er wel. In Sint-Michielsgestel zijn ze alle vier bekend. Hier staan ze van vrijdag 25 tot en met zondag 28 september op het plein bij het gemeentehuis, een andere locatie dan normaal. Ook nu weer is de kermis dagelijks open van 13.00 tot 21.00 uur.

Kijk voor meer foto’s onder ‘dit kan u ook interesseren’.

Foto's: