Klets van ons Eigen: Daadkrachtig

 

Ik zie mezelf graag als daadkrachtig. Dus niet zeuren, maar aanpakken. Een probleem signaleren en oplossen. Helaas kan ik dat zelfbeeld aan gaan passen.

Ik heb slechte ogen. Jarenlang heb ik ’s nachts eerst mijn bril op moeten zetten, voor ik kon zien hoe laat het was. Ik vond dat nogal irritant. Ik signaleerde dus een probleem. Toch zou het nog een jaar of vijf duren, voordat er ineens een lampje opging en ik een wekker met extra grote cijfers kocht. Probleem opgelost, alleen dan wat langzaam.

De meeste problemen zijn trouwens gerelateerd aan mijn ogen. Zo merkte ik dat ik de letters in het Word-document op de computer wat slechter begon te zien. Het leek alsof de inkt een beetje uitliep, wat gek is, want een beeldscherm vlekt doorgaans niet.

In eerste instantie ging ik gewoon wat dichterbij zitten. Dat leverde nekklachten en hoofdpijn op. Dus dacht ik: mijn ogen! Natuurlijk! En ging ik naar de opticien. Daar konden ze eigenlijk geen oorzaak vinden, maar omdat ik stug bleef volhouden (en dol ben op brillen), was de oplossing uiteindelijk een plusbril met computerglazen. Snel opgelost, dacht ik. Vervolgens ging ik met een laptop werken.
Het scheelde allemaal iets. Niet heel veel. De nekklachten bleven en de hoofdpijn ook. Dus naar de fysiotherapeut. Ik moest mijn houding aanpassen. Ergonomisch toetsenbord, ergonomisch muismatje, ergonomische stoel. Keurig. Wéér snel opgelost, dacht ik.

Tot ik onlangs het briljante idee kreeg om een tweede scherm aan te sluiten op mijn laptop. Dan zou ik niet meer voorovergebogen hoeven zitten om mijn eigen teksten te kunnen lezen op het scherm. Ik sloot mijn oude scherm aan, zag prompt weer uitgelopen letters en krabde mezelf even op mijn hoofd. Hoe oud was mijn computerscherm eigenlijk?
Ja, het heeft even geduurd. De bril, de behandelingen, het ergonomische toetsenbord met bijbehorende muis en bureaustoel…het was eigenlijk niet nodig geweest. Een nieuw scherm doet blijkbaar wonderen. Probleem uiteindelijk opgelost.Zucht.

Groetjes Kleine Ven

Foto's:


0