Opbrengst werk wijlen Nettie Verheijen voor goede doelen

BERLICUM – Het is een eerbetoon aan hun moeder Nettie Verheijen-Reijnders. En daarbij is het een mooie manier om goede doelen in Berlicum te steunen. “Als deze schilderijen ergens thuishoren, dan is het wel in Berlicum”, vinden dochters Jeannette Snijders en Carolien Gleichman, die zelf op grote afstand wonen. Daarom hebben ze een tot 30 november durende expositie ingericht in Den Durpsherd. Het werk is ook tegen niet te hoge prijzen te koop. Daarmee worden drie goede doelen in Berlicum gesteund.

Door Wim Poels

Nettie overleed in 2018, bijna 96 jaar oud. De laatste vijftig jaar van haar leven woonde ze in Berlicum. Toen Carolien en Jeannette het ouderlijk huis aan de Nederhof ontruimden, vonden ze veel werk van hun moeder. “Ze heeft jaren les gehad. In het schilderen kon ze haar ei kwijt. Je ziet dat ze er zorg aan besteedde, ook aan het rijke kleurgebruik”, vertelt Jeannette.
In totaal zijn er misschien wel honderd werken. Voor een deel zijn ze aan twee kanten beschilderd. Op andere schilderijen staan op de achterkant de opmerkingen van de docent. ‘Kennelijk had ze toen wel een pen bij zich, maar geen papier”, lacht Jeanette.
Natuurlijk zat er werk tussen dat de dochters wel wilden hebben. Maar al gauw drong zich de vraag op wat ze met de rest wilden. “Naar de kringloopwinkel brengen kun je niet maken”, vonden de dames. En zo ontstond het idee om ze tijdens een expositie te koop aan te bieden.

Maar zelf willen ze er niet aan verdienen. “Onze ouders waren zeer georiënteerd op Berlicum. Als er iets aan het huis moest gebeuren of iets dergelijks, moest en zou dat worden gedaan door iemand uit hun woonplaats”, herinnert Carolien zich. Dus lag het voor de hand om de opbrengst naar goede doelen uit het dorp te laten gaan. Daarbij was het natuurlijk wenselijk als die doelen bij de belangstellingswereld van Nettie aan zouden sluiten. In nauw overleg met Mieke Wijgergangs, goede kennis van Nettie, werden zo de doelen uitgezocht.
“Mijn moeder hield van natuur. Het Brabants Landschap staat misschien te ver van de inwoners hier af. Dus werd het Voedselbos D’Ekkers”, geeft Jeannette aan hoe de gedachtegang was. Daarnaast gaat de opbrengst naar zorgboerderij Buiten Gewoon en het door de Volkstuinvereniging en de Dorpstafel opgezette project Koffie in de Tuinen. Die hebben allemaal aangegeven waar ze eventuele opbrengst aan willen besteden. In de eerste twee gevallen aan een bankje, de Tuinen zouden graag een parasol aanschaffen.

Het overgrote deel van de ongeveer 25 schilderijen die tentoon zijn gesteld bestaat uit aquarellen van bloemen en planten. Daarnaast hangen er enkele olieverfschilderijen. Voor ze naar Berlicum kwam, woonde Nettie in Den Bosch. Van die plaats heeft ze ook veel historische stadsgezichten geschilderd, op basis van oude foto’s en andere schilderijen. “Die zijn misschien minder interessant voor de inwoners van Berlicum”, dachten de beide dochters. Zo selecteerden ze ook gesigneerd werk – met haar meisjesnaam -, omdat ze ervan uitgaan dat hun moeder daar tevreden over was. Een aantal schilderijen was al ingelijst door vader Antoon. Jeannette: “Die was helemaal niet zo handig, dus dat maakt de prestatie extra groot.”

Wie een schilderij wil kopen, kan dat reserveren. Hoe precies, is bij de tentoonstelling aangegeven. Daar ligt ook een gastenboek, waar de kijkers eventuele opmerkingen in kunnen schrijven. Op zaterdag 10 oktober zijn de beide dochters tussen 11.00 en 16.00 uur in Den Durpsherd om daadwerkelijk te verkopen. Ze nemen dan ook ander werk van hun moeder mee en eventueel hangen ze op de plekken van het verkochte werk nieuwe schilderijen, want er is genoeg. Mocht de verkoop succesvol zijn, dan wordt er voor het einde van de expositie nog een verkoopdag gehouden.

Jeannette (l) en Carolien bij het werk van hun moeder

Foto's:


0