Bekroonde film ‘Aus dem Nichts’ bij Filmhuis Berlicum.

BERLICUM – Politiek drama van de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin over Duits-Turks gezin, dat bestaat uit de blonde, blauwogige Katja , de Turkse ex-crimineel Nuri Sekerçi en hun zoon Rocco. Nuri heeft zijn leven gebeterd en helpt gedetineerden.

Wanneer vader en zoon ‘uit het niets’ slachtoffer worden van een bomaanslag, wijst de politie automatisch op Nuri’s drugsverleden. Maar Katja (gespeeld door Diane Kruger) weet beter in deze aangrijpende film over verdriet, vooroordelen en gerechtigheid.

Katja is ervan overtuigd dat er racistische motieven aan de terreurdaad ten grondslag liggen. Het vertrouwen in de rechtstaat en vooral haar grote gevoel voor rechtvaardigheid lopen gaandeweg steeds meer een deuk op. Aanvankelijk zoekt ze haar heil in drugs om de situatie het hoofd te bieden.
Dan blijkt ook nog eens dat ze van haar familie en schoonouders weinig mag verwachten. De verwijten vliegen over en weer op momenten waarop begrip en steun meer op hun plek zijn. Wat doe je als alle middelen die je tot je beschikking hebt zijn uitgeput?

Kruger is fantastisch als de getraumatiseerde Katja en won in 2017 de prijs voor beste actrice. Spil van dit alles is het getergde spel van Kruger, die er geen enkele moeite mee heeft om met betraand gezicht en doorlopen make-up de kwellingen die haar personage moet doorstaan over te brengen. De actrice is hier niet neergezet omdat ze een knap koppie heeft, maar omdat ze daadwerkelijk de stortvloed aan emoties van Katja weet over te brengen. Dit uit zich echter niet alleen maar in onbegonnen schreeuwpartijen, maar vooral in veel stil spel en veelzeggende gelaatsuitdrukkingen.
Deze speciale film wordt woensdag 14 oktober in den Durpsherd gedraaid vanaf 20 uur. Voor € 8,50 krijg je er een consumptie na afloop bij en kun je met anderen nog even napraten.

Foto's:


0