Bert hoopt het (mini)kermisjaar goed af te sluiten

 

GEMONDE –De inmiddels 78-jarige Bert van Houten uit Gemonde liep als kleuter het (nostalgische) kermisvirus op en dat bleek chronisch. Dusdanig dat hij decennia geleden al begon met het op schaal bouwen van een authentieke jaren ‘50 draaimolen. Daar kwamen in verloop van tijd een zweefmolen, een rups, luchtschuitjes en spin bij. Zoals zijn vrienden in het ‘groot’ trekt Bert met zijn minikermis door het land, maar zoals ook bij hen, kan 2020 als verloren in de boeken. Toch heeft hij plannen om dit jaar geheel in kermissfeer goed af te sluiten.

 

Door Wendy van Lijssel

Bert van Houten werd in 1942, dus midden in de oorlog, in de wijk Orthen in Den Bosch geboren. “Qua kermis is de huidige coronatijd daar wel mee te vergelijken. Toen was er ook geen kermis en als er al iets gedaan werd, was het in aangepaste vorm”, bedenkt hij hardop. “Om te voorkomen dat de Duitsers alles meenamen, werden destijds alle mooie kermisspullen in onderdelen overal verstopt. De paardjes van de draaimolen van de familie Vermolen werden opgeslagen bij de zusters. Ik was bevriend met hun zoon Han en was erbij toen we deze na de oorlog gingen halen. Ik weet het nog goed. Er werd ergens een gordijn weggetrokken en daar stond een hele rij paardjes. Ik keek recht in die grote kermispaardenogen. Ik was daar als 4/5-jarige zó van onder de indruk dat ik er een blijvende kermistic aan overgehouden heb.”

Als 7-jarige bouwde hij zijn eerste minikermis van karton en sinaasappelkistjes. “Eerst een draaimolen. Dat is voor mij de kern van elke kermis. Nog steeds. Zonder draaimolen is het voor mij geen (echte) kermis. Erna heb ik ook nog autoscooters gemaakt. Dat was toen modern”, blikt Bert terug om enigszins spijtig toe te voegen. “Omdat het in staat van ontbinding was heb ik die minikermis nog niet zo lang geleden weggegooid. Eigenlijk heb ik daar nu al spijt van.”
Tot het moment dat Bert het huis uitging woonde hij recht tegenover het kermisterrein. Iets wat zijn fascinatie aanwakkerde. “Tegenwoordig verrijst de kermis in een handomdraai en is alles ook weer even snel weg. Toen werd er vier/vijf dagen gebouwd voor alles draaide. Ik was er niet weg te slaan en vond het prachtig om te zien hoe al die losse onderdelen uiteindelijk omgetoverd werden tot een goed werkend geheel”, aldus Bert.
Het leven gaat zoals het gaat. Bert ging in dienst, werken, trouwde en kreeg kinderen. Oude liefde roest echter niet. In 1988 begon hij met het op schaal maken van de draaimolen van Johan Paashuis uit Vught. “Die molen heb ik nog maar eens opgeslagen. Ik ben steeds blijven vernieuwen. Aan mijn huidige draaimolen heb ik 4500 uur gewerkt. Het kostte me vijf jaar voor deze klaar was”, meldt Bert trots.

Hoewel hij, om dan maar eens in termen te blijven, destijds een tik van de (Ver)molen opliep richt die liefde zich vooral of eigenlijk alléén maar op de nostalgische kermis uit halfweg de vorige eeuw. “Bij mij zit het kermisgevoel in de sfeer van vroeger. Die komt nooit meer terug, maar zie je nog wel terug in de attracties van mijn minikermis”, meldt hij monter.
Het is niet de enige manier waarop hij bijdraagt aan het bewaren van de goede herinneringen. Bert is al 20 jaar vicevoorzitter van Stichting Kermiscultuur Nederland. “Wij zijn een soort heemkunde, maar dan helemaal gericht op de kermis. We verzamelen alles over toen en nu voor volgende generaties en proberen de kermiscultuur hoog te houden en door te geven met bijvoorbeeld het uitgeven van boeken en het houden van exposities”, legt Bert uit. Aan dat laatste werkt ook Bert graag mee. Het kost hem wel een dag om zijn kermis helemaal op te bouwen, maar dat deed hij de afgelopen jaren met liefde vele malen per jaar.
Vanwege het coronavirus kon hij dit jaar echter slechts een enkele keer uitpakken. “Ik mis mijn kermis en het muziek maken. Ik speel al vanaf 7-jarige leeftijd accordeon. Met Ria vorm ik een smartlappenstel. Normaal spelen we overal. Ook op kermismatinéés. Het is allemaal al lang op een heel laag pitje. Ik ben, net als veel mensen met mij, eigenlijk niet happy nu”, verzucht Bert.

Ondanks die mededeling kijkt hij niet alleen voorzichtig vooruit, maar is hij ook doende om het jaar toch in (kermis)stijl af te sluiten. “Ik ga, mits mogelijk, op zaterdag 12 en zondag 13 december samen met andere kermismodelbouwers een interne mini kermishappening houden in zaal de Schuif in Gemonde”, verklapt hij. “Ik hoop dat we met veel kermisliefhebbers dan toch het jaar met een beetje een goed gevoel af kunnen sluiten.”

Bert exposeerde dit jaar wel in de fietsenzaak van Willem-Jan van Buuren

Foto's:


0