08 oktober 2020

‘De Alternatieve Kunstroute’ Kubra-Art in centrum Rosmalen 

 

ROSMALEN – Stichting KuBra heeft de mogelijkheid gekregen om in samenwerking met Centrum Management Rosmalen op zaterdag 12 september van 10 tot 16 uur in het centrum van Rosmalen een crisis-proof project uit te voeren, dat veel inwoners weer zal motiveren om in de buitenlucht op verantwoorde wijze kunst te ervaren, samen te beleven en te ondergaan.

Géén kunstmarkt, maar 35 Brabantse kunstenaars die doorlopend demonstraties geven en het publiek én de kinderen betrekken bij hun activiteiten. Dit alles wordt omlijst door muziek.

Dit project is toegespitst op de actuele situatie omtrent de coronacrisis, om toch de deelnemende kunstenaars een veilig podium te bieden en nader tot elkaar te komen, op een voor dit moment veilige manier. Kramen worden in een lint door het gehele centrum van Rosmalen op gepaste afstand geplaatst, als een soort van kunstroute. Niet aan of langs elkaar, maar ruim verspreid door het centrum. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Glasbewerken, diverse stijlen schilderen met acryl, inkt, olieverf en aquarel, plateelschilderen, collages maken, tekenen, emailleren, steen bewerken, boetseren met klei en kunsthars, brons bewerken, wassen beelden maken, snelportretschilderen, zeefdrukken, fotografie, sieraden maken en een wensput. Dit alles wordt omlijst door muziek.
Deelnemers zijn de Brabantse kunstenaars Pierre van Dijk, Loes Beks, Sylvy van Bochove, Angelique Calis, Erwin van der Doelen, Jeanette van Dun, Wil van Gemert, MadamRuiz, Wim Habraken, Menno Heijstek, Anne-Marie Hofhuis, Tineke Holm, Mirjam Hopman, Marius Janbroers, Jaquelien Cuppers, Hanneke Klievink, Eline Moos, Mabel Mulder, Diana van Oort, Karen Pelckmans, Vicky van der Plas, Marion Quaadvliet, Betsie Rumen, Claudia Schrover, Franca Schuurmans, Kevin Timmerman, Rein van Uden, Marleen Vinke, Leny de Vos-van Erp, Marianne van den Wijngaard en Tom Godefrooij.

Het evenement is een sociale, culturele samenwerking van kunstenaars, ambachtslieden, winkeliers, het publiek en de inwoners van Rosmalen en omstreken. De bezoekers, bewoners, winkeliers en kunstenaars worden verbonden: de kunstenaar geeft uitleg over zijn kunstenaarschap en discipline en geeft demonstraties en korte workshops. Het publiek wordt enthousiast gemaakt om ook zelf aan de slag te gaan en wordt ter plekke ook uitgedaagd.
Maar er zijn meer doelen, zoals het laagdrempelig stimuleren van de leefbaarheid en de gang naar het centrum. – De kunstenaars kunnen sinds lange tijd weer, zij het op gepaste afstand, in contact komen met de bezoekers en met elkaar; ze hebben weer een podium. Doordat het publiek en de inwoners op een laagdrempelige manier worden betrokken en uitgedaagd, wordt de impact en bewustwording van de kunst van haar eigen regionale kunstenaars en ambachtslieden gestimuleerd. Zeker ook door de publieksgerichte activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen.

Jeanette van Dun

Foto's:


0