02 oktober 2020

De Gestelse geschiedenis in 366 plaatjes

SINT-MICHIELSGESTEL – We kennen ze allemaal wel, de spaaracties van de grote supermarkten waarbij je plaatjes cadeau krijgt. Meestal is het verenigingsleven onderwerp. Filiaalmanager Ton Janssen van Jumbo Sint-Michielsgestel verzon iets origineels. Onder de titel ‘Historisch Sint-Michielsgestel’ kunnen klanten van zijn supermarkt historische afbeeldingen van hun dorp en Gemonde verzamelen.

Door Wim Poels

Janssen wilde zijn klanten een echt Gestels cadeautje geven. Hij is van oorsprong Maastrichtenaar. “Ze zijn daar wat chauvinistischer dan hier. Met beeldjes van Maastrichtse iconen kun je wel een klas vullen.” Zijn eerste gedachte gingen dan ook naar een actie rond iets dergelijks uit. Maar een passend beeld voor Gestel, hij vond het niet.
Dus verzon hij iets anders. Geschiedenis is een van de hobby’s van Janssen. “Als filiaalmanager moet je natuurlijk een beetje in de historie van je standplaats duiken om te weten met wat voor mensen je te maken hebt. Ik vind het leuk daarbij wat verder te gaan. Geschiedenis is een anker, je hebt het verleden nodig om de toekomst te bouwen. Daarom leek het me een leuk idee een spaaractie de koppelen aan de Gestelse geschiedenis”, legt hij met zichtbaar enthousiasme uit.
Puur toevallig kwam juist in die tijd voorzitter Koos Loose van Heemkundevereniging Heerlijk Herlaar langs in verband met de tentoonstelling ‘Gegijzeld, maar niet verslagen’. De heren zagen wel iets in elkaars idee. De supermarkt steunde de door corona geplaagde tentoonstelling, De Heemkundekring stelde een boekje samen en zocht daar bijpassende illustraties bij. Dat deed ze overigens zeker niet alleen. Partners als Romeins Halder, Heemkundekring De Hogert en Bokkendonk vulden pagina’s met hun eigen specialisme. Tot grote vreugde van voorzitter Heetvelt van de Natuurgroep Gestel werd ook het landschap niet vergeten. Loose schat dat alleen de heemkundigen er al 350 tot 400 uur in hebben gestoken.
Het boek neemt je via inleidende teksten bij thema’s mee langs een ver verleden van Romeinse nederzettingen en Middeleeuwse kastelen. De straten van toen komen aan bod, maar ook het vernieuwde centrum. Er is aandacht voor bruggen en water, voor bos en hei. Ook bijzonder Gestelnaren staan erin. Deels zijn het namen die iedereen kent, voor een ander deel zijn we de personen kwijt, maar de instituten die ze oprichtten leven nog altijd voort.
Al loopt de actie al een paar weken, pas vorige week werd het eerste exemplaar van het gratis boekje overhandigd aan wethouder Peter Raaijmakers. De wethouder kreeg een volgeplakt exemplaar. Wie dat ook wil krijgen, heeft nog werk te verrichten: er zijn 366 plaatjes op 66 pagina’s. Officieel krijg je er vier bij elke tien euro boodschappen. “Maar er zijn altijd acties met dubbele zegels en we zijn niet te krenterig”, belooft Janssen.

Ton Janssen overhandigt Peter Raaijmakers krijgt een vol boekje

Foto's:


0