Jubileum voor Videoteam De Donk

DEN DUNGEN – Ze maken inmiddels een belangrijk en onlosmakelijk onderdeel uit van de Dungense samenleving die ze het hele jaar in al haar facetten voor diezelfde gemeenschap op film vastleggen. Dat Videoteam De Donk, vernoemd naar het voormalige bejaardentehuis, in 1995 startte was echter meer geluk dan wijsheid. Inmiddels heeft het vriendengroepje een volle kast videobanden, dvd’s, een steeds beter gevulde harde schijf en een dik boek met anekdotes waar in jolige sfeer uit verhaald wordt.

Door Wendy van Lijssel

Toen Jan Ickenroth ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als directeur van destijds bejaardenhuis De Donk in Den Dungen in 1995 een enorm grote en kostbare camera cadeau kreeg, werd deze in dank aanvaard. Maar de goede man kon er eigenlijk niks mee. Ickenroth, die ook actief was in Stichting ’t Oude Ambacht, vroeg zich daar hardop af of er iemand was die er wel mee uit de voeten kon.
Hij vond gehoor bij Rien de Keijzer en zijn inmiddels helaas overleden zwager Jan van Breugel. “Het was een super VHS van Panasonic. Een groot apparaat waar nog videobanden in paste. Jan en ik zijn vervolgens in september 1995 begonnen om dingen die buiten het bejaardenhuis gebeurden vast te leggen. Eens per maand draaiden we onze film op zondagochtend na de kerkdienst voor de oudjes in De Donk. Onder het mom ‘Als jullie niet naar ons komen, komen wij naar jullie’ haalden we zo naar binnen wat buiten gebeurde”, aldus Rien.

Hij wordt hierbij bijgestaan door Adrie Vorstenbosch, die zich ook al 23 jaar verdienstelijk maakt bij het (vrienden)clubje en Ad Kapteijns die al 8 jaar op de ledenlijst staat. Jos van Alebeek wordt ook genoemd, maar is er deze clubavond niet bij. Dat het Rien en Jan en al snel ook Adrie wél lukte om ‘muziek’ uit het apparaat te halen en het zelfs zo te maken dat de oudjes het niet alleen op een groot doek, maar zelfs via een intern netwerk op hun eigen televisie konden bekijken was te danken aan de technische kennis van Jan en Adrie. “We hebben een paar jaar alles analoog aan elkaar geplakt en deden er alles aan om het er zo interessant mogelijk uit te laten zien. Het was vooruit en terugspoelen, knippen en plakken. Hoewel het nog in de kinderschoenen stond, zijn we in 1998 al overgestapt op de computer”, aldus de heren.

De heren filmden niet alleen elders, maar legden ook vast wat er binnen De Donk georganiseerd werd en stonden ook wel eens zelf aan het organisatieroer. “We organiseerden quizavonden waarbij aanwezigen verdeeld werden in twee groepen. Elke groep had een lamp zodat wij konden zien wie het snelste antwoord gaf. Er werd om het scherpst van de snede gestreden”, lachen de mannen.
Dat doen ze ook nog steeds keihard om de 1 aprilgrap die ooit uitgehaald werd. “Iemand was naar Harderwijk geweest en de beelden die hij gemaakt had gebruikten we door deze in De Meerse Plas te monteren. We zeiden dat daar een zeehond was gesignaleerd. De film was inclusief een interview met een ‘professor’ uit Friesland die compleet met lieslaarzen naar het ‘gat’ was gereisd. Zelfs de brandweer werkte eraan mee. Alles was in scene gezet en als vloeiend geheel gemonteerd”, zo wordt verhaald. Het was eind jaren ’90 allemaal live te volgen bij De Donk.

De rookpaal die gemaakt werd na het rookverbod en de kratjes bier waarin brandende kaarsjes werden gezet, waarna het rookalarm afging en binnen tien minuten de brandweer van Sint-Michielsgestel die toevallig oefenavond had, binnen tien minuten met gillende sirenes arriveerde. Dát en nog veel meer maakt onderdeel uit van het dikke boek vol anekdotes van videoclub De Donk.
Er wordt met liefde in gebladerd en op terug geblikt. De Donk maakte plaats voor Litserborg en ook de heren stonden niet stil. Zij gingen met hun tijd mee en werden in de loop van de jaren steeds professioneler. Er kwam steeds geavanceerdere apparatuur, videobanden werden ingewisseld voor dvd’s en intussen een harde schijf en op de club werd (en wordt) steeds meer een beroep gedaan door verenigingen en organisaties die iets te vieren hebben of organiseren en dit graag willen bewaren voor het nageslacht. Daarbij zijn ze ook zonder opdracht nog steeds actief in het vastleggen van alles wat er in het dorp speelt zoals met de kermis, carnaval, dodenherdenking, Bevrijdingsdag, het bouwdorp, de braderie en te veel om op te noemen.

Videoteam De Donk is actief onder de vlag van Vivent en heeft een eigen ‘clublokaal’. Daar komen de heren elke dinsdag samen. “Met filmen alleen zijn we er niet. Alles moet goed bekeken en gemonteerd worden. Dat is ook elke keer een klus”, zo wordt verteld. Om up to date te blijven en alle in 25 jaar opgedane pareltjes in goede staat te bewaren, worden alle filmpjes nadat ze van videoband ooit overgezet werden op dvd, inmiddels op een harde schijf gezet. De jubilerende heren zijn wekelijks vele uren zoet met hun hobby, maar hebben er nog steeds onverminderd veel plezier in. Nieuwe leden zijn overigens welkom en veel voorwaardes zijn er niet: “Interesse in film en een beetje technische kennis is handig”, om vrolijk te besluiten: “En een bietje slappe klets verkopen.”

Ad Kapteijns, Rien de Keijzer en Adrie Vorstenbosch

Foto's:


0