Maag Lever Darm Stichting benadrukt belang gezonde spijsvertering in coronacrisis

NEDERLAND – Mensen met een sterke weerstand kunnen beter omgaan met de gevolgen van een ziekteverwekker. Zo’n 70 procent van de afweercellen zijn te vinden in de darmen. De spijsvertering ondersteunt hier het afweersysteem. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) pleit voor meer aandacht voor een goede darmgezondheid en de spijsvertering.

Minder ernstig verloop

Iedereen in de samenleving kan getroffen worden door het coronavirus, maar mensen met een verminderde weerstand moeten extra voorzichtig zijn. De kans om besmet te raken mag dan wel even groot zijn als dat van een gezond persoon, maar de kans op een ernstiger verloop en eventuele extra complicaties is groter. Gezonde voeding heeft een dubbele rol wanneer het aankomt op het aanhouden van een gezonde leefstijl. Niet alleen zorgt gezonde voeding voor een gezond gewicht, maar ook voor een optimale darmgezondheid.

Goed werkend immuunsysteem

Een goed werkend immuunsysteem kan ervoor zorgen dat de klachten milder zijn doordat het virus sneller wordt opgeruimd door het lichaam. Het coronavirus is voor de meeste lichamen nog vreemd waardoor het afweersysteem niet weet wat het tegen deze indringer moet doen. Hierdoor worden veel mensen ziek, wat een ontwrichtend effect heeft op de samenleving en ook voor veel mensen psychische gevolgen heeft. De conditie van het afweersysteem is afhankelijk van diverse factoren waar men geen invloed op heeft, zoals omgeving en genen.

Zelf invloed uitoefenen op de weerstand

Aan de andere kant kunnen mensen zelf ook hun immuunsysteem helpen, onder andere door gezond en afwisselend te eten. Anne Regtop, opinieleider van SupplementGuide, is ervan overtuigd dat mensen zelf voor een verbeterde darmgezondheid kunnen zorgen. De spijsvertering speelt namelijk een cruciale rol in de gezondheid en doet veel meer dan het lichaam alleen voorzien van belangrijke voedingsstoffen.

 

In de darmen huist namelijk een microbioom. Dit is een miljoenenbevolking aan microben die onder andere helpen bij de groei en deling van afweercellen. Dit microbioom heeft gigantische aantallen microben klaarstaan om ziekteverwekkers tegen te gaan. De microben blijven gezond en sterk door voedingsvezels, waardoor het goed is om vezelrijke, onbewerkte en gevarieerde voeding te eten om zo te zorgen voor een gezonde vezelinname.

Bewust van voeding en leefstijl

Door het coronavirus zijn veel mensen zich bewuster van de rol van voeding en leefstijl op de gezondheid. De directeur van MLDS roept mensen op om ook te denken aan hun darmgezondheid en geeft aan dat veel mensen nog te weinig weten van de invloed van de darmen op de gezondheid. Zo is de hoeveelheid vezels die men dagelijks binnen krijgt over het algemeen te laag en neemt dit ook niet toe, terwijl dit zulke belangrijke bouwstenen zijn voor het microbioom.

 

Ook zorgt het thuiswerken er bij veel mensen voor dat ze juist ongezonder eten en nog meer zitten dan normaal. Naast vezelrijke voeding is het belangrijk om ieder uur even te staan en bijvoorbeeld voor het werk, tijdens de lunch en na het werk een wandeling te maken. Het stilzitten is niet alleen slecht voor de spijsvertering, maar kan ook leiden tot rugklachten en andere gezondheidsklachten.

 

Beeld: Alexander Mils via Unsplash

 

 

Foto's:


a