Nieuwe ambulancepost in Berlicum

BERLICUM – Berlicum heeft sinds vorige week maandag een eigen ambulancepost. Die is gevestigd in een pand van Rien Schellings aan de Overbeeke, vlakbij de Runweg. Het gaat om een proef van twee jaar.

Door Wim Poels

Voorheen had het Ambulancezorg RAV Midden West Noord een post in Schijndel. Die bleek minder geschikt om het hele gebied tussen Den Bosch en Veghel te bedienen. Een plek aan de Runweg in Berlicum zou meer centraal liggen. “Dat was al even bekend, RAV heeft ook verschillende bedrijven benaderd. Die hadden echter geen plek. Een kennis van me die werkt bij het RAV vroeg me of ik geen geschikte ruimte had”, vertelt Schellings.
In eerste instantie dacht hij van niet. Aan de andere kant vond hij zo’n post wel aantrekkelijk voor heel Berlicum en, eerlijk is eerlijk, ook zijn eigen veiligheidsgevoel. “Eigenlijk vond ik het zonde die kans te laten schieten”, erkent hij. Met een beetje schuiven in zijn pand tegenover het autoschadebedrijf en een kleine verbouwing wist hij toch een geschikte plek te creëren.
Vorige week maandag ging de post open. “De eerste dag al rukte de ambulance vijf keer uit”, vertelt Schellings. Volgens chauffeur Richard Broeren en ambulanceverpleegkundige Ralph Duijs, die afgelopen dinsdag voor het eerst een dienst op de nieuwe locatie draaiden, wordt het gebied nu vooral bediend vanuit Uden en Veghel. “Maar stel dat de ambulances daar allebei onderweg zijn. Dan moet je al meteen komen vanuit Den Bosch of Oss en dan is bijvoorbeeld Heeswijk-Dinther ver weg.” In de praktijk komt dat zelden voor, maar het RAV wil zo veel mogelijk eventualiteiten indekken.
Ook financiële motieven spelen een rol, laat de RAV weten. Ze wil de dure ambulancezorg zo efficiënt mogelijk inzetten. De komende twee jaar moeten aantonen of een post in Berlicum een slimme investering is.
Op dit moment wordt de post bemand door personeel uit Uden. Het is de bedoeling dat Den Bosch het over een tijdje overneemt. De post is dagelijks twee diensten lang bezet, van 07.00 tot 23.00 uur. Al kan het natuurlijk voorkomen dat er wegens drukte of krapte in de personele bezetting een keertje geen ambulance staat.
Mocht de proef een succes zijn, dan gaat de RAV op zoek naar een definitieve oplossing. Schellings ziet wel mogelijkheden om in een ander pand van zijn zoon, echt aan de Runweg, een geschikte permanente plek in te richten.

Rien Schellings (l) met Ralph Duijs en Richard Broeren

Foto's:


0