Smart televisie in meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens

Momenteel bezit 52 procent van de Nederlanders een Smart TV. De belangrijkste redenen voor de aanschaf van een smart televisie en het gebruik van Video On Demand-platforms is niet de prijs of een bepaalde scherpe aanbieding, maar het grote aanbod aan films en series en de mogelijkheid om altijd en overal te kijken. Dit blijkt uit het Trends in Digitale Media onderzoek van GfK.

Wat is een smart TV?

Een smart televisie maakt het mogelijk om internet gestuurde applicaties te gebruiken op de televisie. Zo is het onder andere mogelijk om te surfen op het internet, filmpjes te kijken op YouTube of films en series te kijken via Netflix of een andere streamingdienst. Zo kunnen de kinderen dit jaar bijvoorbeeld naar de digitale intocht van Sinterklaas kijken. Meer en meer Nederlanders kiezen ervoor om op deze manier televisie te kijken.

Mediahub

Een ander groot voordeel van de Smart TV is dat deze fungeert als een soort mediahub, betoogt Albert Sanders, filmkenner en redacteur voor de Video-sectie van TECHSPRING.nl. Zo is het met de nieuwste smart televisies eenvoudig om films of series vanaf de televisie of een ander device te streamen en meerdere apparaten met de televisie te verbinden. Hierdoor is er geen gedoe meer met het aansluiten van een laptop, maar geniet je direct van jouw favoriete film of serie.

Duidelijke user interface

Uit het onderzoek blijkt dat oudere gebruikers vaak huiverig zijn voor de smart tv omdat ze bang zijn dat deze moeilijk te besturen is. Waar veel smart tv’s vroeger een user interface hadden die door de televisie producent zelf ontwikkeld was, loopt het tegenwoordig haast altijd op Android. Dit besturingssysteem is gebruiksvriendelijk en intuïtief te gebruiken, waardoor de drempel om een smart televisie aan te schaffen lager wordt.

Budget smart televisie

Haast iedere tv die momenteel op de markt komt is een smart tv. Hier hoeft al lang niet meer de hoofdprijs voor betaald worden. Er zijn slimme televisies in alle prijscategorieën en in verschillende soorten en maten. Zo biedt een Ultra HD televisie kraakheldere beelden, terwijl een OLED tv echt goed zwart weergeeft. Een belangrijke keuze bij het kopen van de juiste televisie is niet alleen het type, maar ook het formaat. Dit wordt bepaald door de kijkafstand.

Kijkafstand bepalend voor grootte

De afstand tussen de bank en de tv bepaald hoe groot deze moet zijn. Het is belangrijk om een comfortabele kijkafstand te hebben, omdat anders bijvoorbeeld de ondertiteling niet goed leesbaar is omdat deze te ver weg of juist te dichtbij is. Deze kijkafstand heeft weinig te maken met het aantal pixels van de slimme televisie, dus het maakt niet uit of er voor een full hd of ultra hd-toestel wordt gekozen.

Groter stroomgebruik

Een smart tv gebruikt iets meer stroom dan een reguliere televisie. Wat meer invloed heeft op het stroomgebruik is het formaat van de tv. Over het algemeen geldt dat het stroomverbruik groter is bij een grotere televisie, en de energiekosten dus hoger liggen.

 

Beeld: Jonas Leupe via Unsplash

Foto's:


j