Balkumse Thuis Kwis in een ander jasje maar hetzelfde plezier

BERLICUM – Om iedereen toch vermaak te bieden in een tijd waarin door veel gezelligheid een streep is gezet, heeft de organisatie alles op alles gezet om iedereen geheel coronaproof vertier te brengen met de (Balkumse) Thuis Kwis. Een ander jasje maar hetzelfde plezier. Iedereen is uitgenodigd om vanuit zijn eigen huis, alleen of met het gezin of huisgenoten, zich vanaf 27 december t/m 3 januari maar liefst een hele week lang, te buigen over gemakkelijke en wat moeilijkere vragen en creatieve doe-opdrachten. Inschrijven voor deelname kan nog t/m 30 november.

Door Wendy van Lijssel

Eigenlijk hoeft het nauwelijks uitleg. De Balkumse Kwis is een evenement voor alle inwoners dat normaal gesproken tussen kerst en oud en nieuw gehouden wordt. Daarbij gaan zelfgevormde teams in één avond de strijd met elkaar aan tijdens een enerverende spelavond. Na noeste arbeid had de bijna helemaal vernieuwde organisatie alles in kannen en kruiken voor de 6e editie van dit spektakel. Ook nadat het coronavirus Nederland binnen sloop ging het organisatiecomité door, om in aangepaste vorm middels online en buiten gehouden vergaderingen, te zorgen dat zij het ‘huiswerk’ voor inwoners klaar hadden.
En dat is het nu letterlijk voor deelnemers geworden. Huiswerk. “We zagen aankomen dat de gebruikelijke vorm in deze tijd onhaalbaar is. Daarom hebben we in recordtijd een bijna volledig nieuwe kwis samengesteld. Een (Balkumse) Thuis Kwis. Een waar je alleen aan kunt deelnemen of met het hele gezin of huisgenoten”, vertelt organisatielid Helma Smolders bijgestaan door de Mirroise Bok. Hij was in het gesprek niet van toegevoegde waarde, maar is al vanaf de 1e editie betrokken en heeft ook deze keer een actieve rol. Oorpijn zal niemand ervan krijgen. Een lach op het gezicht wel.

De Thuis Kwis is een bij deze tijd passend alternatief dat geheid nét zo leuk, verrassend en vermakelijk is, maar wél anders. “Normaal moet alles in teamverband in één avond voor elkaar gebokst worden en is er enorme tijdsdruk. Die is er nu niet. Iedereen krijgt een hele week de tijd om alles in een relaxte sfeer op een moment dat het uitkomt met elkaar op te gaan lossen, maken en doen. Terwijl je anders ook naar buiten moet voor doe-opdrachten, zijn deze nu binnen en hoewel een computer nog steeds onontbeerlijk is, zijn er nu vooral veel puzzels waarover het hoofd gebroken moet worden. Ongewijzigd is dat er een mooie mix is van gemakkelijke en moeilijkere zaken die de revue passeren”, aldus Helma.
Ook nieuw is dat er deze keer gekozen kan worden om deel te nemen aan de volwassen kwis of het speciaal voor kinderen tot circa 14 jaar gemaakte kwisdeel of beiden. De grootste en meest belangrijke wijziging die nogmaals benadrukt wordt is dat het écht níet de bedoeling is om tóch een team te vormen met anderen dan je huisgenoten. “Deze Thuis Kwis moet letterlijk genomen worden”, bevestigt Helma.

Een onderdeel van de Thuis Kwis is deelname aan een online onderdeel. Bij inschrijving dient aangegeven te worden of je op zondag 27 december om 18.30 uur, woensdag 30 december om 20.00 uur of zaterdag 2 januari om 15.00 uur incheckt. Deelname aan het hele gebeuren kost slechts € 5,00 per adres. Na inschrijving ontvangt iedereen een starterspakket. Naast informatie over de kwis bevat het, laat Helma met een geheimzinnig lachje weten, ook dingen die de voorpret verhogen en je al warm laten lopen om eraan te beginnen.
Samengevat heeft de organisatie kosten noch moeite gespaard om ondanks deze voor velen lastige tijd, het jaar toch op een leuke manier te besluiten. Inschrijven en direct betalen kan via www.balkumsekwis.nl[HS1] . Op deze sites staat ook alle verdere informatie en de spelregels. Helma, mede organisatoren én de Mirroise Bok die zo laat zich ergens lezen, niet in Balkum woont, maar grote liefde heeft voor beide plaatsen, hopen velen plezier en vertier te gaan brengen. De aangepaste prijsuitreiking is op zaterdag 16 januari.

De Mirroise Bok, ook betrokken bij de Kwis

Foto's:


0