Buurtbewoners vinden Sassenheimseweg racebaan

BERLICUM – Aan de weg zelf is nauwelijks wat veranderd, wel aan de omgeving. Hoe dan ook, het valt buurtbewoners Willem Klok en Jaap Pruis op dat er de laatste jaren wel heel hard wordt gereden op de Sassenheimseweg. Ze hielden een enquête. Minstens 35 buurtbewoners bleken het met hen eens.

Door Wim Poels

De twee weten waar ze het over hebben. Willem woont sinds 1978 aan de Kelwis (zijn achtertuin grenst aan de Sassenheimseweg), Jaap sinds ’83 aan de Roskam, een zijstraat van de ‘racebaan’. In feite gaat het al jaren over de snelheid daar. “Het is de vroegere doorgaande weg naar Heeswijk-Dinther. Dat is ie al lang niet meer, maar hij oogt nog altijd als een 80-kilometerweg”, zegt Pruis. Daarom neemt hij de mensen ook niet veel kwalijk. “Hij nodigt gewoon uit flink door te rijden.”
Toch hebben de twee het idee dat er vooral de laatste anderhalf jaar harder gereden wordt en het bijbehorende lawaai toeneemt. Ergens is dat gek, want aan de weg zelf is niet veel veranderd. “Misschien is er door de vernieuwde N279 minder verkeer, waardoor de automobilisten die er wel zijn harder rijden”, probeert Klok. Aan de andere kant zijn er de afgelopen jaren de nodige gebouwen bijgekomen, zoals het nieuwe Berlerode en verschillende appartementencomplexen. Die brengen weer verkeer met zich mee.

“Ik heb al heel veel gevaarlijke situaties gezien”, zegt Klok. Bij het oversteken door ouderen of schoolgaande kinderen bijvoorbeeld, maar ook als gevolg van automobilisten die dolle capriolen uithalen bij het passeren van een stilstaande bus. Soms halen ze zelfs in door aan de verkeerde kant een vluchtheuvel te passeren.
En zo ontstaat de eeuwige discussie. Volgens de een heeft de weg niet zoveel prioriteit nodig omdat er geen ongelukken gebeuren. De ander denkt dat je op je vingers kunt natellen dat er iets gaat gebeuren. En dan is het van ‘hadden we maar…’.
In juli schreef Pruis een brief aan het college, waar hij maandag nog geen antwoord op had. Samen met Klok en buurtbewoner Leo van der Heijden stelde hij een enquête samen. Daarop kwamen 38 reacties binnen. Ook hieruit blijkt dat mensen vinden dat er te hard gereden wordt, net als de medewerkers van het zorgcentrum en het kinderdagverblijf.

Toch merken Pruis en Klok dat veel meer buurtgenoten het met hen eens zijn. Ze hebben het idee dat sommige mensen de enquête niet invullen omdat ze sceptisch over de gemeente zijn geworden, in ieder geval als het gaat over verkeersveiligheid. “Over de Hoogstraat is veel gepraat, maar zoveel is er nog niet gebeurd”, geven de twee een voorbeeld, “al zit er mogelijk wel wat in de planning.”
Op korte termijn hopen de twee dat er snel fysieke snelheidsbeperkende maatregelen worden genomen. Veel deelnemers aan de enquête pleitten voor verkeerssluizen of aan de rand van de weg geplaatste bloembakken. Bijna niemand is voor drempels. Op lange termijn zou de weg wat de initiatiefnemers betreft anders ingericht moeten worden, zodat duidelijk is dat het geen doorgaande weg is. “Je bent gewoon in de bebouwde kom.”
En natuurlijk hoopt Pruis nog op een reactie van de gemeente op zijn brief. Toevallig maakte portefeuillehouder Bart van de Hulsbeek maandagavond bekend te stoppen als wethouder. Dinsdag besprak het college de voorlopige verdeling van zijn werk, totdat er de VVD een nieuwe kandidaat gevonden heeft.
De drukke Sassenheimseweg

Foto's:


0