Corona treft ook jongeren: ‘Je wilt elkaar gewoon weer zien’

SINT-MICHIELSGESTEL – Beperkt naar school, geen uitgaansleven, weinig sociale contacten. Ook voor jongeren is de coronatijd moeilijk. Onlangs nam de gemeenteraad een motie aan om extra aandacht aan jongeren met geestelijke problemen te besteden. Jongerenwerker Marleen van der Kroef is er met haar collega’s van Bint volop mee bezig. “We spreken nu veel jongeren online om te horen welke hulp nodig is en welke activiteiten binnenkort weer mogelijk zijn.”

Door Wim Poels

De politiek heeft Bint en andere partners onlangs gevraagd om de jongeren met corona-gerelateerde psychische problemen beter in beeld te krijgen en iets voor ze te gaan doen. Natuurlijk was het jongerenwerk daar al mee bezig. “We vinden het heel belangrijk dat de jongeren juist nu iets hebben om naar toe te leven. Tijdens de eerste golf deden we dat vooral online”, vertelt Marleen. “Daar deden we bijvoorbeeld spelletjes en allerlei challenges, waar de jongeren thuis mee aan de gang konden.” Want bij alle ellende is ook een mooie kant aan de crisis. “We worden er allemaal supercreatief van. Kijk naar wat smghelpt allemaal doet, hoe bedrijven alternatieve inkomstenbronnen verzinnen, wat voor leuke quizzen en bingo’s er zijn gehouden.”

“Er is wel heel veel weggevallen”, zegt Noor Cousin. De 19-jarige Gestelse merkt het zowel als stagiair bij het jongerenwerker van Bint als in haar eigen leven. “Begin dit schooljaar kwam ik in een nieuwe klas. Goed kennismaken is er niet bij. We komen een dag in de week op school, de rest is online. Terwijl je normaal regelmatig bijvoorbeeld samen in de stad gaat lunchen.” Voor de zomervakantie ging zelfs de hele school dicht. “In het begin is dat wel lekker hoor, thuis een college volgen. Maar na een maand gaat het vervelen en wil je je klasgenoten weer zien.”
Op de invulling van de studie heeft de crisis eveneens effect. Noor: “We moeten onszelf ontdekken, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen en musea te bezoeken. Maar veel vrijwilligerswerk valt weg en van een online bezoek aan een museum leer ik mezelf niet kennen.”
Zelf is ze niet zo van het grote uitgaan, maar ze vindt het wel gezellig om met een paar vriendinnen een terrasje te pakken. “Even chillen is er nu niet bij. Soms gaan we maar een stukje autorijden. Carnaval, dat wordt voor mij nog wel een dingetje”, legt ze uit. Zelf kan ze er redelijk tegen en is ze heel voorzichtig. Want ze werkt met dementerende ouderen. “Dan ga je echt zelf geen risico’s lopen.”

Andere jongeren en studiegenoten hebben het een stuk moeilijker. “Mijn werk gaat door, er zijn er genoeg van wie het baantje is weggevallen. Daarmee verlies je de contacten met collega’s op het werk en je inkomsten. Het is niet makkelijk iets anders te vinden. Als je op jezelf woont kun je zo snel in financiële problemen komen”, weet Marleen.
Dat jongeren het soms moeilijk vinden om zich aan de regels te houden begrijpen de twee hartstikke goed. “Ze worden zelf niet of nauwelijks ziek. Het puberbrein is meer op zichzelf gericht, dan op de omgeving”, weet Marleen. “Natuurlijk is het belangrijk dat er regels zijn. Maar wat je ook doet, het schuurt altijd.” “Op school zie je dat ook”, vervolgt Noor. “In de klas mag je bij elkaar zitten, zodra je naar buiten stapt moeten we in koppeltjes gaan lopen.”

Dat neemt niet weg dat Marleen vindt dat het jongerenwerk een taak heeft om jongeren ervan bewust te maken hoe ze met de regels om moeten gaan. Op straat spreekt ze jongeren over hoe ze deze tijd ervaren, waarom ‘al die regels ‘ er zijn en hoe ze zich er het beste aan kunnen houden. Wanneer ze jongeren in een groep tegen komt, worden ze hier natuurlijk wel op aangesproken en wijst het jongerenwerk ze op de regels over samenscholing en de 1,5 meter.
De twee bevestigen dat er jongeren zijn met psychische klachten. Volgens Marleen zie je dit vooral bij jongeren die zonder sociale contact weinig invulling hebben in hun dag en jongeren die graag in grote groepen samen komen. “Dat valt weg en dat vinden ze heel moeilijk”. En voor jongeren die al weinig mensen zien is de stap om nu nieuwe contacten aan te gaan nog groter geworden dan voor de corona crisis. “De kans op eenzaamheid wordt hierdoor groter.”

Over een wat bredere aanpak in de komende maanden is het jongerenwerk nog aan het nadenken. Er zijn ideeën, maar Marleen wil er nog niet te veel over kwijt. “We moeten nog kijken wat kan en niet kan en willen geen valse verwachtingen wekken”, legt ze uit. “In ieder geval gaan we naast online activiteiten, ook kijken naar mogelijkheden om 18-plussers wel fysiek elkaar te laten ontmoeten. Misschien in samenwerking met de horeca, zodat we elkaar kunnen helpen.”
Heb je leuke ideeën voor activiteiten of behoefte om eens een praatje te maken, stuur dan een appje naar jongerenwerker Marleen (06-27336872).

Jongerenwerker Marleen van der Kroef

Foto's:


0