De indrukwekkende carrière van Anneke van Giersbergen

SINT-MICHIELSGESTEL – Al sinds 1985 toont zangeres Anneke van Giersbergen zich een hardwerkend zangeres. Ze reisde de hele wereld over en zit inmiddels 35 jaar ‘in het vak’, zoals dat heet. Tijd voor een overzicht van de indrukwekkende carrière van de in Sint-Michielsgestel geboren Van Giersbergen.

 

Jaren ’90: doorbraak met The Gathering

Op reeds 12-jarige leeftijd wist Anneke van Giersbergen al wat ze wilde: de wereld rond touren met haar muziek. Ze reisde door Frankrijk met een schoolkoor en richtte haar eerste bandje op. Tien jaar later werd ze bekend bij het grote publiek als zangeres van metalband The Gathering, dat met het nummer Strange Machines een radiohit te pakken had. Het was toen 1995, een tijd waarin je het als band zonder internet, mobieltjes, simonly en dat soort zaken moest zien te rooien. Met albums als Mandylion en Nighttime Birds worden in Nederland én de rest van Europa grote festivals aangedaan als Lowlands, Pinkpop en Roskilde.

 

Kleiner geluid, groter publiek

Met een iets gewijzigde muzikale koers stapt The Gathering de 21ste eeuw binnen. Maar ook al is de band niet meer echt ‘metal’, het afzetgebied wordt alleen maar groter. In Mexico kan Anneke van Giersbergen bijvoorbeeld niet meer over straat lopen zonder aangeklampt te worden door fans. De band speelt op grote festivals als Glastonbury en Sziget. Tours door Amerika en Rusland zijn in die tijd een doodgewone aangelegenheid voor de band. Niet dat het in Nederland nadrukkelijk opgemerkt werd, maar Van Giersbergen was in de muziekwereld een grote mevrouw geworden.

 

Afscheid van The Gathering

In 2007 besloot Van Giersbergen te stoppen met The Gathering om niet alleen meer tijd door te kunnen brengen met haar inmiddels gestichte gezin, maar ook om persoonlijkere muziek te schrijven. Ze richtte de band Agua de Annique op. Ze werkte samen met Devin Townsend en Daniel Cavanagh (van de metalband Anathema). In 2011 werd ze gevraagd voor een nieuw muzikaal project op pretpark De Efteling: Raveleijn. De naam Agua de Annique maakte intussen plaats voor haar eigen naam. Ook was ze actief in het grootste initiatief van de Nederlandse metal-duizendpoot Arjen Lucassen, The Gentle Storm. Dit was een soort superband met bekende Nederlandse metal-muzikanten.

 

Anno 2020

De naam van Anneke van Giersbergen, nu 35 jaar actief als zangeres, duikt nog steeds regelmatig op in het live circuit: in 2020 zijn er weer veel optredens die steevast op het trouwe publiek kunnen rekenen. Rond Kerstmis staat ze met haar band tweemaal in TivoliVredenburg in Utrecht. Anneke van Giersbergen is met haar indrukwekkende carrière een mooi en hoopgevend voorbeeld voor muzikanten uit de regio: hard werken en wereldwijd denken.

Foto's:


a