Ruim 1800 handtekeningen tegen opvang Dungense polder

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Wethouder Peter Raaijmakers gaat met zijn Bossche collega in gesprek over de verslaafdenopvang in de Dungense polder. Die opdracht kreeg hij vorige week mee van de gemeenteraad. “Mensen hebben zorgen. Ga praten met mensen die daar iets aan kunnen doen. Maak afspraken”, vatte Mariska Sturkenboom de taak voor Raaijmakers samen. Een motie van haar partij DorpsGoed en GroenLinks kreeg unaniem steun van de raad.

Door Wim Poels

Eerder die week diende Wim Pijnenburg van de actiegroep ‘Geen verslaafdenopvang Dungense Polder’ een petitie in bij burgemeester Han Looijen. 1853 verschillende mensen hadden hem ondertekend. 1543 online, de rest nog ouderwets op een flyer. De ondertekenaars komen voornamelijk uit Den Dungen, Sint-Michielsgestel en zuidelijk Den Bosch.
Den Bosch vangt deze groep verslaafden nu in de stad op, maar ze zorgen daar voor overlast. De buurgemeente verwacht dat minder mensen er last van hebben als de opvang verplaatst wordt naar het buitengebied, in het Bossche deel van de Dungense polder. Het gaat om iets meer dan twintig verslaafden. “Ze hebben vaak een strafblad en zijn uitbehandeld, dus niet genezen van hun verslaving”, stelde Pijnenburg in een inspraakfilmpje aan de gemeenteraad. “En ze mogen het pand vrij verlaten. Willen ze naar Den Bosch, dan zijn er twee weken die deels aan het zicht onttrokken zijn. Schoolgaande jeugd wordt ermee geconfronteerd”, voorspelde hij.
“De impact is groter dan eerder aangenomen. Het inwisselen van overlast tegen onveiligheid is geen oplossing. We kunnen erop wachten tot het fout gaat en dan verantwoordelijken aanwijzen.” Burgemeester Looijen beloofde de zorgen over te brengen aan zijn Bossche collega.

En Raaijmakers kreeg van de voltallige raad dus de opdracht om met Den Bosch in gesprek te gaan en afspraken te maken. “Omwonenden willen meer duidelijkheid, willen het gevoel hebben dat ze gehoord worden”, lichtte Toine van Vught namens mede-indiener Dorpsgoed toe. “De buurt heeft niet het gevoel dat er voldoende inspanningen gedaan worden. Ze willen dat er iets met hun zorgen wordt gedaan”, voegde Sam Goossens (GroenLinks), de andere indiener toe.
Volgens de wethouder wordt er al over het onderwerp gesproken. De insteek daarbij was de communicatie te verbeteren en de inspanningen van Den Bosch, het is tenslotte een Bosch plan, te verhogen. “It takes two to tango”, aldus de wethouder. Waarbij hij overigens eerder naar de buurt dan naar zijn collega’s in de stad verwees. “Ik zou graag weten welke waarborgen ze willen”, gaf hij aan. Want in een gesprek met Den Bosch zou volgens hem vooral aan de orde moeten komen hoe de veiligheid in de omgeving gewaarborgd wordt. Omwonenden zitten volgens hem vooral op het spoor van langs juridische weg tegenhouden van de opvang. “En als er een klap op gegeven wordt, dan kijken ze wel verder.”

Wim Pijnenburg overhandigt de petitie

Foto's:


0