Kinderburgemeester Madelief Houtman mist vooral de kleine dingen

DEN DUNGEN – Wat ze het meest mist? Voor kinderburgemeester Madelief Houtman zijn dat vooral de kleine dingen. “Ik kan mijn oma nu helaas niet knuffelen”, geeft ze een voorbeeld. En als kinderburgemeester mist ze vooral de kleine gebeurtenissen. “Voor corona ben ik samen met de echte burgemeester bij een 100-jarige geweest. Zoiets kan nu niet.”

Door Wim Poels

Voor de tweede keer is haar school dicht en zit kinderburgemeester Madelief Houtman (12), net als haar leeftijdgenoten, ook buiten de vakantie thuis. Net als iedereen beleeft ze een vreemd jaar. Madelief is inmiddels de langst zittende kinderburgemeester die Sint-Michielsgestel ooit gehad heeft. In oktober van het vorig jaar trad ze aan met de bedoeling dat ze, net als haar voorgangers, een jaar zou blijven. Niemand kon toen bevroeden dat Nederland aan het eind van die periode grotendeels plat zou liggen. Voor een nieuwe kinderburgemeester zou er wel erg weinig te beleven zijn. Dus vroeg de gemeente haar er nog een tijdje aan vast te plakken. En dat doet ze.

Het gaat er nu heel anders aan toe dan toen ze eind oktober vorig jaar net was aangetreden. In de eerste maanden had ze het best druk. Elke week was er wel iets waar haar aanwezigheid gewaardeerd werd. De onthulling van een monument bijvoorbeeld, de Holocaust-herdenking, de intocht van de Sint in de verschillende kernen en allerlei activiteiten rondom carnaval. In maart viel het allemaal ineens weg.
“75 en 76 jaar bevrijding konden niet meer met elkaar verschillen. Vorig jaar was ik nog net geen kinderburgemeester, maar ik heb wel gezien hoe groots het gevierd werd en hoe druk het was. Nu legden de echte burgemeester en ik een krans, net als iemand van de organisatie en een man die nog had meegevochten. Van tevoren wist niemand er iets van, zodat er niemand zou komen kijken. Er werd een foto gemaakt, dat de mensen later te zien kregen”, geeft Madelief een voorbeeld van hoe het er in coronatijd aan toegaat. Op een vergelijkbare manier opende ze samen met een wethouder een speeltuin en een snelheidsmeter/spaarpot.
Daarbij is Madelief zich opvallend bewust van haar positie. In overleg met de gemeente werd besloten dat ze de kinderkermissen niet zou openen. Iets wat ze zelf uiteindelijk ook niet wilde. “Dan komen er misschien nog meer mensen, nog meer papa’s en mama’s. Dat moet je nu niet doen”, vindt ze.
Zoals je van veel volwassenen hoort, zo praat ook Madelief. In deze tijd moet je niet treuren om wat allemaal niet kan, maar juist kijken wat nog wel lukt. Zoals online dingen doen. In het voorjaar, tijdens de eerste lockdown, maakte ze filmpjes waarin ze prentenboeken voorlas. Onlangs nog zette ze een kerstgedicht online. “De afgelopen jaren las ik dat ook in een filmpje voor. Dat stuurde ik dan naar mijn oma’s. Ondertussen ken ik het uit mijn hoofd, dat maakte het wel makkelijker.”
Lockdown of geen lockdown, Madelief houdt sowieso van lezen. Daarom vindt ze het ook leuk die hobby te promoten. Inmiddels heeft ze bij de bibliotheek in Sint-Michielsgestel een tafeltje met haar favoriete boeken in mogen richten. Zoals Bakkerij Bliss van Kathryn Littlewood, een boek waar ze nu van onder de indruk is. “Met de mensen van de bibliotheek ga ik nog kijken wat ik verder kan doen om het lezen bij kinderen populair te maken. Dat is voor mij een…” Even zoekt ze naar het juiste woord. “Een speerpunt.”

Madelief is natuurlijk ook gewoon een kind dat in een bijzondere tijd leeft. Het meeste indruk op haar maken toch de dagelijkse dingen. “Dat je altijd afstand moet houden. Normaal ga ik in de vakantie bij oma logeren. Dit jaar niet. Ik kan haar nu niet eens knuffelen. Of ik wil met mijn moeder naar de supermarkt. Dat kan nu ook al niet.”
Na de zomervakantie ging ze van het basisonderwijs (ze zat op Fonkel), naar de tweetalige brugklas aan het Elde College in Schijndel. “Ik ben wel heel blij dat in het begin alles redelijk normaal ging”, kijkt ze terug. “De open dag was nog voor alles in het voorjaar dicht ging, toen hadden we ook een kennismakingsdag met de klas. Ik heb te doen met kinderen die nu een school moeten kiezen. Hoe gaat dat, als je niet eens op je nieuwe school kunt gaan kijken?”
In het begin van het schooljaar ging het er nog redelijk normaal aan toe, al moesten de leerlingen afstand houden van de leraar. “Wel was ik in de tweede week al verkouden en moest ik thuis blijven. Gelukkig was er iemand die de lessen online streamde, zodat ik ze gewoon thuis kon volgen. In de weken voor de school dichtging, moesten we wel in de gang een mondkapje op. Dat vond ik niet gek. Ik word op 24 maart 13 jaar, dus in een winkel hoef ik er nog geen te dragen. Maar ik doe het toch. Voor de voorzichtigheid, want het is natuurlijk niet zo dat ik op mijn 13e verjaardag in een keer besmettelijker ben.”

Net als in het voorjaar, moet Madelief nu dus thuis lessen volgen. Het Elde College streamt de lessen live, je moet ze thuis volgen. Dat is net wat anders dan Fonkel deed. Ook met haar nieuwe vrienden van het Elde houdt ze online contact en er is een appgroepje van zes leerlingen. “We hebben toch een half jaartje gehad om elkaar te leren kennen.”
Madelief snapt dat ze het hartstikke goed heeft. Haar ouders hebben samen een bedrijf en houden daarvoor kantoor aan huis. Thuis werken was voor hen dus al normaal. Net als de bijbehorende discipline, die ze dan ook wat makkelijker meekrijgt dan veel van haar medeleerlingen.

Bij de voetbalclub mag ze alleen trainen met de groep, de competitie is na een paar wedstrijden stilgelegd. “Gelukkig ben ik iemand die de trainingen ook heel leuk vindt. Er zijn er ook in ons team die vooral van de wedstrijden genieten. Onze trainers doen echt hun best om er iets leuks van te maken. Zo hebben we steeds andere oefeningen. Met Sinterklaas moesten we bijvoorbeeld een oefening doen om ons cadeautje te verdienen. Lukte het om op de paal of lat te schieten, dan mochten we het ruilen.”
Al mist ze dan het contact, Madelief is wel iemand die zichzelf kan vermaken. Dat ziet ze bij leeftijdsgenoten om zich heen ook wel. “Leuk is het allemaal niet, maar we slaan ons er wel doorheen.”

Madelief wil het lezen onder kinderen promoten

Foto's:


0