Nieuw pad aan Het Dungens Gat

DEN DUNGEN –Met hulp van velen werd onlangs de bouw gerealiseerd van ‘het dorp’ en het pad waarlangs allerlei ‘huisjes’ staan van een grote groep Kabouters die neergestreken zijn in een stukje bos aan Het Kabouterpad bij ‘Het Dungens Gat’. De speciale gratis app zorgt voor bijpassende door bekende Dungenaren ingesproken verhaaltjes. Deze staan garant voor een interactieve beleving en een lach op het gezicht bij jong en oud. De officiële opening volgt later, maar er kan al gewandeld worden.

Door Wendy van Lijssel

Kabouter Sieb, Tim, Sjef, Harry, Ad, Kaatje, Chris, Moeke, Maroes, Krabberdonk, Gerrit en Pannetje. Sinds kort wonen ze samen met een grote groep nóg kleinere vriendjes aan Het Kabouterpad. Een speciaal aangelegde wandelroute aan de achterzijde van De Meerse Plas die in de volksmond door het leven gaat als ‘Het Dungens Gat’.

Christel Heijmans van Stichting Houd Een Leefbaar Dorp (HELD) en Angela Boselie die op haar beurt motorclub Lidu erbij betrok, melden eerlijk het wiel niet uitgevonden te hebben, maar het idee ergens online oppikten. Met een plan ben je er echter nog niet. Met een vergunning van de gemeente Sint-Michielsgestel op zak, begon een zoektocht naar bewoners. De dames leggen uit: “We wilden kabouters van natuurlijke materialen. Verder mochten ze wel kleurrijk zijn, maar niet té uitbundig. Het zijn uiteindelijk Zweedse kabouters geworden. Die zijn grappig en leuk omdat je het gezicht vaak niet helemaal ziet. De muts zit bijvoorbeeld helemaal over het gezicht gezakt. Ze prikkelen de fantasie”, vertellen de dames. Alle kabouterbewoners zijn gemaakt van houten palen en steen.

Hoewel er over Het Kabouterbos, de locatie en zijn bewoners goed werd nagedacht, ontstond ‘het pad’ en aanverwante zaken bij het realiseren spontaan. “Lang geleden heeft er een wandelpad gelopen. Dat konden we niet meer terugvinden. Met hulp van leden van motorclub Lidu en andere vrijwilligers is ter plekke een weg gebaand en een pad gemaakt. Er ontstonden gelijk ook hele leuke initiatieven. Zo is de ingang gemarkeerd door een enorme houten paddenstoel en kwam er een rotonde. Platliggende bomen zijn ondersteboven geplaatst waarbij er een gezicht gekerfd is”, aldus de dames tevreden. Ook is er een mini natuurtheater van boomstammetjes waarop gezeten kan worden of overheen gelopen.

Het wandelingetje door het dorp kan interactief afgelegd worden. Via de gratis te downloaden App SmartCom – en vervolgens Moeke begint de route met een pratende boom. Aansluitend kan contact worden gelegd met alle van houten palen gemaakte gemarkeerde kabouters. “Bekende Dungenaren en twee gekende mensen uit de regio zijn in de huid gekropen van een kabouter. Zij vertellen op geheel eigen wijze een verhaaltje. Deze zijn geschreven door Hans van den Langenberg waarbij de luisteraar ook wordt opgeroepen deel te nemen aan een opdracht. Die varieert van het zoeken van takjes, springen als een dier tot het omarmen van een boom en meer. Het verhaaltje is er verder een met de historie van deze locatie, maar ook een vette knipoog. Dat maakt het ook voor volwassenen leuk om naar te luisteren”, weten Christel en Angela.

Het Kabouterpad is gerealiseerd met hulp van een financiële bijdrage van de gemeente Sint-Michielsgestel en middels adoptie. Iedereen kan voor € 25,- een kabouter adopteren. De dames leggen uit: “We maken ze zelf van uiteenlopende mallen. Adoptieouders kunnen aangeven of ze een mannetje of vrouwtje willen en in welke kleuren ze geschilderd moeten worden. Wij zorgen voor een mooi plekje in ‘het dorp’. Ouders krijgen er een foto van. Ze kunnen aan de hand van de foto hun kabouter terugvinden en zo vaak ze willen bezoeken.” Een adoptieprocedure neemt doorgaans enige tijd in beslag. Tot geluk van Christel en Angela zijn er al velen die een ‘kleintje’ liefdevol opnamen. Inmiddels is begonnen met het vervaardigen ervan. Een kabouter adopteren kan door het sturen van een mail naar info@stichting-held.nl

Met inspanningen van velen is Het Kabouterpad klaar en zijn er al vele bewoners. Belangrijk te melden is dat het niet de bedoeling is dat bezoekers er spontaan nieuwe bewoners, lees andere kabouters, bij plaatsen. “We willen graag eenheid bewaren in het dorp en willen niet dat het een bonte kermis wordt”, stellen de dames. Gehoopt wordt verder dat iedereen met respect omgaat met alles wat met hulp van velen gemaakt werd. Leden van motorclub Lidu waar Angela actief is, zullen zorgdragen voor het onderhoud van Het Kabouterpad.
Wie denkt dat de dames nu op hun lauweren rusten vergist zich. “Wij zijn bezig met het maken van een vernieuwde trimbaan bij Het Dungens Gat. We zijn doende met het bekijken en bestellen van materialen waarmee we uiteindelijk met, zo hopen we ook weer mensen die hierin willen participeren, de oefeningen gaan maken.” Dan tevreden: “Het Dungens Gat is echt een heel mooie plek die zich uitstekend leent om allerlei leuke dingen te ondernemen.”

Angela Boselie en Christel Heijmans

Foto's:


0