PvdA: coalitie laat nog kansen liggen

BERLICUM – Het parochiebestuur in Berlicum laat 32 betaalbare appartementen bouwen in de parochietuin. Daarmee levert het parochiebestuur een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijke uitbreiding van het aantal betaalbare woningen in de gemeente.

Het zijn dus 32 betaalbare woningen, zoals ook het bouwbord vermeldt, en niet 41 zoals vorige week een coalitiepartij meldde in deze krant. Dat artikel sprak over een stap in de goede richting. Dat is het zeker, want het is de coalitie die al jaren steken laat vallen door structureel onvoldoende te bouwen voor het groot aantal burgers dat behoefte heeft aan betaalbare woningen.
Bij het plan De Parochietuin is het een andere overheid, de kerkelijke, die wel het initiatief neemt om te bouwen voor de minder draagkrachtigen. Daar gaat het hart van de PvdA sneller van kloppen. De PvdA is echter ook teleurgesteld in het college dat er onvoldoende in slaagt om zo’n vergelijkbaar initiatief te ontwikkelen. Het college van PPA, CDA en VVD heeft vorig jaar december prestatieafspraken gemaakt met 3 coöperaties om sociale huurwoningen te laten bouwen maar de vaart zit er nog niet echt in bij de diverse projecten. En daar zit het probleem: wel goede gedachten maar de uitvoering laat op zich wachten. De coöperaties willen wel, het gemeentebestuur moet de gelegenheid en de locaties bieden.

De PvdA Sint-Michielsgestel is dus blij met dit initiatief, waarbij inwoners uit Berlicum en Middelrode voorrang krijgen bij de toewijzing van woningen door BrabantWonen. ‘Het kan dus wel, een nieuw project ontwikkelen, waarvan de woningen betaalbaar zijn. Wij zijn blij dat het parochiebestuur dit heeft doorgezet”, aldus Adriaan van de Maarel van de PvdA. ‘Te vaak hebben we de afgelopen jaren van het College gehoord dat het moeilijk zou zijn om in nieuwbouwprojecten voldoende betaalbare woningen te realiseren. Dit project bewijst het tegendeel.’
De PvdA en andere oppositiepartijen dringen in de gemeenteraad al langer aan op meer betaalbare woningen in onze gemeente voor onze burgers. Van der Maarel: ‘Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in onze gemeente een geschikte en betaalbare woning kunnen vinden. Niet iedereen is in staat om in de huidige markt een goede woning te kopen. Dat lijken sommige partijen wel eens te vergeten.’